Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 6/2023

Kup teraz

Spis treści

2.Kampylobakterioza – czy zwalczenie zakażeń u drobiu i człowieka jest możliwe? Cz. II (PIŚMIENNICTWO)

Michał Majewski, Przemysław Racewicz

6.Kształtowanie się otłuszczenia gęsi, cz. II

Ewa Gornowicz, Lidia Lewko, Rafał Zwierzyński

9.Pozycja i lokalizacja jaj w aparacie wylęgowym – ważne czy mało istotne zagadnienie?

Sebastian Nowaczewski

13.Zastosowanie całego ziarna w granulatach dla drobiu (PIŚMIENNICTWO)

Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz

16.Wysoce zjadliwa grypa ptaków – zarys aktualnej sytuacji w Polsce, Europie i na świecie

Katarzyna Domańska-Blicharz, Edyta Świętoń, Grzegorz Tomczyk, Krzysztof Śmietanka

22.Profilaktyka przeciwzakaźna u kur w nieśności – szczepić czy nie szczepić? Cz. III (CAŁY ARTYKUŁ)

Wojciech Hodorowicz

26.Błędy podczas projektowania, montażu i eksploatacji instalacji fotowoltaicznych, cz. I

Przemysław Marek

29.Selen w żywieniu drobiu, cz. II

Krzysztof Lipiński

34.Fosforan i nowe szanse (CAŁY ARTYKUŁ)

Kyle Venter

36.Problem Salmonella ssp. u drobiu nadal aktualny (PIŚMIENNICTWO)

Marta Kuźmińska-Bajor, Maciej Kuczkowski, Patryk Czarczyński, Krzysztof Adamczyk

41.Zaburzenia układu rozrodczego tła niezakaźnego u kur w chowie zagrodowym, cz. III

Karolina Piekarska, Agnieszka Stolarek, Natalia Styś-Fijoł

44.Potrzeby energetyczne i białkowe brojlerów

Franciszek Brzóska

48.Mycotoxin Survey - żniwa 2022 (CAŁY ARTYKUŁ)

Anna Nowak

52.Olej z lnianki siewnej w dawkach dla drobiu

Mariusz Pietras, Tadeusz Barowicz

56.Axtra® PHY GOLD - inwestujemy w złoto! (CAŁY ARTYKUŁ)

58.„Jedno zdrowie” w produkcji drobiarskiej, cz. I (PIŚMIENNICTWO)

Magdalena Gajęcka, Maciej T. Gajęcki

61.Czy Polacy jedliby jaja kacze? – czyli o potencjalnych zainteresowaniach w kontekście

„nowości spożywczych” (PIŚMIENNICTWO)

Izabela Leszczyńska, Joanna Rosenberger

64.Obowiązki i prawa pracowników w zakładach wylęgowych i na fermach

Renata Karbowska-Kuźma

68.Myśląc o hodowli

Maciej Kolańczyk

71.ITB prezentuje nową AIR2-DS ze skróconymi łopatkami do odzysku ciepła w klimacie umiarkowanym (CAŁY ARTYKUŁ)

72.Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny

74.Informacje rynkowe

76.Drobiarstwo w Polsce i na świecie

Andrzej Konarkowski

77.Raport KIPDiP: postępy w zmianach systemowych w chowie kur niosek w Polsce - analiza na przestrzeni lat 2008-2022

Katarzyna Gawrońska

Kup teraz

Partnerzy

Zakup czasopisma