Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 6/2023
Spis treści
2.Kampylobakterioza – czy zwalczenie zakażeń u drobiu i człowieka jest możliwe? Cz. II (PIŚMIENNICTWO)
Michał Majewski, Przemysław Racewicz
6.Kształtowanie się otłuszczenia gęsi, cz. II
Ewa Gornowicz, Lidia Lewko, Rafał Zwierzyński
9.Pozycja i lokalizacja jaj w aparacie wylęgowym – ważne czy mało istotne zagadnienie?
Sebastian Nowaczewski
13.Zastosowanie całego ziarna w granulatach dla drobiu (PIŚMIENNICTWO)
Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz
16.Wysoce zjadliwa grypa ptaków – zarys aktualnej sytuacji w Polsce, Europie i na świecie
Katarzyna Domańska-Blicharz, Edyta Świętoń, Grzegorz Tomczyk, Krzysztof Śmietanka
22.Profilaktyka przeciwzakaźna u kur w nieśności – szczepić czy nie szczepić? Cz. III (CAŁY ARTYKUŁ)
Wojciech Hodorowicz
26.Błędy podczas projektowania, montażu i eksploatacji instalacji fotowoltaicznych, cz. I
Przemysław Marek
29.Selen w żywieniu drobiu, cz. II
Krzysztof Lipiński
34.Fosforan i nowe szanse (CAŁY ARTYKUŁ)
Kyle Venter
36.Problem Salmonella ssp. u drobiu nadal aktualny (PIŚMIENNICTWO)
Marta Kuźmińska-Bajor, Maciej Kuczkowski, Patryk Czarczyński, Krzysztof Adamczyk
41.Zaburzenia układu rozrodczego tła niezakaźnego u kur w chowie zagrodowym, cz. III
Karolina Piekarska, Agnieszka Stolarek, Natalia Styś-Fijoł
44.Potrzeby energetyczne i białkowe brojlerów
Franciszek Brzóska
48.Mycotoxin Survey - żniwa 2022 (CAŁY ARTYKUŁ)
Anna Nowak
52.Olej z lnianki siewnej w dawkach dla drobiu
Mariusz Pietras, Tadeusz Barowicz
56.Axtra® PHY GOLD - inwestujemy w złoto! (CAŁY ARTYKUŁ)
58.„Jedno zdrowie” w produkcji drobiarskiej, cz. I (PIŚMIENNICTWO)
Magdalena Gajęcka, Maciej T. Gajęcki
61.Czy Polacy jedliby jaja kacze? – czyli o potencjalnych zainteresowaniach w kontekście
„nowości spożywczych” (PIŚMIENNICTWO)
Izabela Leszczyńska, Joanna Rosenberger
64.Obowiązki i prawa pracowników w zakładach wylęgowych i na fermach
Renata Karbowska-Kuźma
68.Myśląc o hodowli
Maciej Kolańczyk
71.ITB prezentuje nową AIR2-DS ze skróconymi łopatkami do odzysku ciepła w klimacie umiarkowanym (CAŁY ARTYKUŁ)
72.Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny
74.Informacje rynkowe
76.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
77.Raport KIPDiP: postępy w zmianach systemowych w chowie kur niosek w Polsce - analiza na przestrzeni lat 2008-2022
Katarzyna Gawrońska