Projekt MonoGutHealth miał na celu udoskonalenie produkcji trzody chlewnej i drobiu poprzez wykorzystanie ukierunkowanego żywienia poprawiającego zdrowotność jelit, wyeliminowanie konieczności stosowania antybiotyków oraz podwyższenie ogólnego dobrostanu i produktywności zwierząt. Dołącz do nas, aby odkrywać innowacyjne rozwiązania ograniczające stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej oraz poprawie zdrowia zwierząt dzięki zaawansowanym strategiom żywieniowym!Zapraszamy na spotkanie podsumowujące wyniki projektu MonoGutHealthCzwartek, 28 listopada 2024 r.Godz.: 10:00-12:00Polska Akademia Nauk, Nowy Świat 72,00-330 Warszawa, Polska, Sala Marii Skłodowskiej-CurieAby potwierdzić swój udział, prosimy o rejestrację pod linkiem: [ZGŁOSZENIE NA KONFERENCJĘ]W projekcie zajęto się globalnym problemem nadmiernego stosowania leków u zwierząt gospodarskich poprzez optymalizację warunków utrzymania zwierząt monogastrycznych. Stosując żywienie okołoporodowe, chcieliśmy wpłynąć na skład mikroflory jelitowej i poprawić metabolizm organizmu zwierzęcia oraz jego odpowiedzi immunologiczne, koncentrując się na zasadniczych etapach wzrostu i rozwoju, takich jak ciąża, wczesny okres noworodkowy i po odsadzeniu u świń oraz przed i po wykluciu u kurcząt.W produkcji drobiu zajęliśmy się zmiennością tempa wzrostu, opornością na antybiotyki i problemami zdrowotnymi u kurcząt rzeźnych. Efektem prac badawczych są innowacyjne programy żywieniowe już od interwencji in ovo i po wykluciu.Zrozumienie i wdrożenie tych strategii w typowej produkcji trzody lub drobiu może znacznie polepszyć długoterminowe zdrowie i efektywność wzrostu zwierząt gospodarskich, torując drogę do większej liczby produktów wytwarzanych w sposób zrównoważony i opłacalny we współczesnej produkcji zwierzęcej.