19-02-2025
Brazylijskie Stowarzyszenie Białka Zwierzęcego ABPA podało, że w 2024 r. Brazylia wyeksportowała 5,3 mln ton mięsa drobiowego (o 3% więcej niż w 2023 r.). Wartość tego eksportu osiągnęła poziom prawie 10 mln USD (o 1,3% więcej niż w 2023 r.).Głównymi importerami brazylijskiego mięsa drobiowego w 2024 r. były Chiny pomimo spadku wielkości tego importu o 17,6% w porównaniu do 2023 r.). Ponadto Brazylia wyeksportowała w 2024 r. mięso drobiowe do wielu krajów w Azji i Afryce; prawie 232 tys. ton trafiło do krajów UE.Warto podkreślić, że Polska zajmuje trzecie miejsce na świecie (po Brazylii i USA) w eksporcie mięsa drobiowego. W 2023 r. produkcja mięsa drobiowego w Polsce wyniosła 3,27 mln ton, z czego 57% (ponad 1,87 mln ton) zostało wyeksportowane, głównie do krajów UE (ok. 67% eksportu ogółem).Poważnym zagrożeniem dla stabilnej produkcji mięsa drobiowego i jaj w Polsce staje się grypa ptaków. Do 18 lutego br. ogniska grypy ptaków stwierdzono w 25 fermach, a utylizacji poddano 2,06 mln szt. drobiu różnych gatunków, w tym m.in. ponad 1,38 mln kur niosek i 375,8 tys. indyków. Ogniska grypy ptaków stwierdzono w woj. wielkopolskim, mazowieckim, warmińsko-mazurskim, kujawsko-pomorskim, podkarpackim, zachodniopomorskim i lubuskim.Niezwykły rozwój produkcji drobiarskiej zanotowano w 2024 r. w Argentynie. Produkcja jaj wzrosła tam o 8% (ok. 58 mln kur niosek, 17,4 mld jaj), przy czym eksport jaj wzrósł o 15%. Spożycie mięsa drobiowego wyniosło ok. 50 kg/mieszkańca.Jednocześnie zwiększyła się w Argentynie konsumpcja jaj, która wyniosła w 2024 r. 363 szt./mieszkańca (wzrost o prawie 8% w porównaniu do konsumpcji w 2023 r.). Nadal największą na świecie konsumpcję jaj notuje się w Meksyku, gdzie w 2024 r. wyniosła ona 392 szt./mieszkańca.