10-01-2025
Eksport mięsa drobiowego z Polski wzrósł w okresie styczeń-październik 2024 r. o 9,3% w porównaniu do tego samego okresu w ub.r. Największy wzrost eksportu zanotowano do W. Brytanii, Niemiec i Hiszpanii. Zwiększa się też eksport polskiego mięsa drobiowego na Filipiny i do RPA.Spodziewany jest wzrost cen skupu kurcząt brojlerów i indyków. Średnia cena skupu kurcząt brojlerów była wyższa w listopadzie ub.r. o 5,20 zł/kg (wzrost o 6% r/r), a przewiduje się, że w grudniu cena skupu może być wyższa nawet o 10%. Cena skupu indyków, m.in. z powodu obniżonej podaży (grypa ptaków), wzrosła o 21% r/r. Korzystna relacja cen skupu drobiu do cen sprzedaży pasz może stymulować dalszy wzrost produkcji, co prawdopodobnie spowoduje negatywny wpływ na wzrost cen skupu.Niestety, ciągle nad produkcją drobiu wisi groźba zakażenia wirusem grypy ptaków. GIW ogłosił nowe w 2025 r. ognisko grypy ptaków w woj. łódzkim (4,48 tys. szt. drobiu różnych gatunków w gospodarstwie komercyjnym w miejscowości Małków, gm. Sieradz). W 2024 r. stwierdzono w Polsce 50 ognisk grypy ptaków, w których zutylizowano ponad 3,2 mln szt. drobiu.Z pewnością poważnym konkurentem w eksporcie polskie mięsa drobiowego będzie rosnący eksport drobiu z Brazylii. W 2024 r. brazylijski eksport drobiu wzrósł o 3% i wyniósł 5,294 mln ton. Wg prognoz ABPA, Brazylia może eksportować w 2025 r. ponad 440 tys. ton mięsa drobiowego miesięcznie, co świadczy o możliwości dalszego wzrostu eksportu.Warto odnotować zachodzące zmiany w systemach utrzymywania kur niosek w krajach UE. Wg danych Eurostat w 2023 r. 39,2% pogłowia kur niosek było utrzymywanych w klatkach wzbogaconych, 38,9% w kurnikach na ściółce, 15,1% w kurnikach z dostępem do wolnych wybiegów, natomiast 6,8% w chowie organicznym.