Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 5/2023
Spis treści
2. Kształtowanie się otłuszczenia gęsi, cz. I
Lidia Lewko, Ewa Gornowicz, Rafał Zwierzyński
6. Czym jest jakość jaj spożywczych? Przegląd czynników genetycznych i środowiskowych, cz. IV
Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak
10. Zaburzenia układu rozrodczego tła niezakaźnego u kur w chowie zagrodowym, cz. II
Karolina Piekarska, Agnieszka Stolarek, Natalia Styś-Fijoł
14. Profilaktyka przeciwzakaźna u kur w nieśności – szczepić czy nie szczepić? Cz. II Rzekomy pomór drobiu (CAŁY ARTYKUŁ)
Wojciech Hodorowicz
18. Przygotowanie kurnika na lato, cz. II (PIŚMIENNICTWO)
Przemysław Marek
22. Mycotoxin Survey - raport dotyczący skażenia pasz i materiałów paszowych - Polska 2022 r. (CAŁY ARTYKUŁ)
Anna Nowak, Karol Kopeć
26. Selen w żywieniu drobiu, cz. I (PIŚMIENNICTWO)
Krzysztof Lipiński
32. Czy probiotyki są skuteczne w odchowie kurcząt brojlerów?
Jakub Urban, Monika Michalczuk, Martyna Batorska, Adriana Jaroszek, Damian Bień, Patrycja Ciborowska, Anna Zalewska, Arkadiusz Matuszewski
36. Czynniki wpływające na konwersję paszy w produkcji brojlerów
Franciszek Brzóska
40. INNEUS®: Aminokwasy funkcjonalne dla wzmocnienia zdrowia jelit (CAŁY ARTYKUŁ)
Enrique Gonzalo, Stéphanie Lecuelle, Aneta Zielenkiewicz-Zawół
44. Stres termiczny u drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
48. Skuteczność dodatków fitogennych w produkcji drobiarskiej – przegląd literatury
Sebastian Nowaczewski
53. Zioła w żywieniu drobiu (PIŚMIENNICTWO)
Agata Dankowiakowska
56. Nuova-i – inteligentne zarządzanie patroszeniem (CAŁY ARTYKUŁ)
58. Kampylobakterioza – czy zwalczenie zakażeń u drobiu i człowieka jest możliwe? (PIŚMIENNICTWO)
Michał Majewski, Przemysław Racewicz
62. Precyzyjne żywienie pomaga walczyć z rosnącymi kosztami produkcji (CAŁY ARTYKUŁ)
Milena Dybiec
66. Czym odżywiają się zarodki ptaków? Cz. III
Adam Mirowski
70. V Kujawskie Spotkanie Paszowe (CAŁY ARTYKUŁ)
72. Kary umowne w umowie dostawy piskląt
Renata Karbowska-Kuźma
75. Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
77. Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny
79. Informacje rynkowe
81. Analiza: szacunki dynamiki rocznych zmian bieżącej produkcji drobiarskiej w obszarze europejskim na podstawie danych o wylęgach piskląt
Katarzyna Gawrońska