Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 4/2022

... czytaj więcej, kupując numer on - line >>>

Spis treści

2.    Biogazownia - nadzieja dla branży rolno-spożywczej

        Anna Smurzyńska-Łukasik

6.    Co skrywa jajo? - ocena jakości [PIŚMIENNICTWO]

        Katarzyna Wiśniewska, Beata Woźny, Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz

12.  Czy owady mogą być przydatne w żywieniu drobiu? Cz. II

        Adam Mirowski

16. Więcej niż żywienie – nowe spojrzenie na współpracę z hodowcami drobiu [CAŁY ARTYKUŁ]

18.  Zakażenia metapneumowirusowe - TRT/SHS: szczepić czy nie szczepić?

        Wojciech Hodorowicz

24.  Systemy ważenia drobiu

        Przemysław Marek

28.  Wsparcie mitochondrialne u drobiu [PIŚMIENNICTWO]

        Aleksandra Dunisławska

31.  Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. VI

        Wojciech Kozdruń

34.  Najnowszy raport DSM Mycotoxin Survey [CAŁY ARTYKUŁ]

36. Monitoring warunków środowiskowych w czasie inkubacji jaj wylęgowych kurzych [PIŚMIENNICTWO]

        Agata Ocińska, Jakub Biesek

42.  AQUACUS+ licznik-dozownik do zarządzania spożyciem wody i paszy w chowie drobiu [CAŁY ARTYKUŁ]

        Andrzej Zagórski

45.  Klatki, ściółka, wolne wybiegi… Jajczarska UE

        Andrzej Konarkowski

50.  Odpowiedni mikroklimat w indyczniku to połowa sukcesu

        Henryka Grażyna Korytkowska

55.  Allicyna w żywieniu drobiu [PIŚMIENNICTWO]

        Agata Dankowiakowska

58. Kwas hydroksyoctowy – innowacyjne rozwiązanie problemu Salmonella w zakładach wylęgu drobiu [CAŁY ARTYKUŁ]

        Anna Sobieszczańska

60.  Serwatka i bioaktywne peptydy

        Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz

63.  Pierwsza Linia Obrony (First Line of DefenseTM) od Zinpro to prawdziwa rewolucja w zakresie wydajności, produkcji, dobrostanu drobiu oraz bezpieczeństwa żywności [CAŁY ARTYKUŁ]

64.  Odpowiedzialność na zasadzie ryzyka

        Patrycja Amrozińska-Kasiak

67.  By przepiórkom żyło się lepiej - badania nad wzbogaceniem środowiska dla przepiórek japońskich [PIŚMIENNICTWO]

        Anastasiya Ramankevich, Kinga Rokicka, Karolina Wengerska, Kamil Drabik

72.  Pozwy frankowe, cz. I

        Renata Karbowska-Kuźma

76.  Wielkanocne, jajeczne obyczaje i zwyczaje…

        Lidia Lewko

79.  Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE

        Elżbieta Anders

80.  Viva a hodowla indyków (drobiu) w Polsce

        Marian Biegański

82.  Drobiarstwo w Polsce i na świecie

        Andrzej Konarkowski

85.  Raport: produkcja mięsa drobiowego w europejskim obszarze celnym...

Katarzyna Gawrońska

Bieżący numer