Monitoring warunków środowiskowych w czasie inkubacji jaj wylęgowych kurzych


Agata Ocińska, Jakub Biesek


Technologia lęgu drobiu jest wymagająca pod względem precyzyjnego dostosowania warunków środowiskowych. Zarówno w Zakładach Wylęgu Drobiu, ale także w stadach reprodukcyjnych kur kształtowana jest wartość biologiczna jaj. Każde niedopatrzenie może wpływać na obniżenie efektywności wylęgu oraz jakości piskląt. Jaja wylęgowe oraz rozwijające się w nich zarodki poddawane są wielu czynnikom środowiskowym, które należy kontrolować i stale poprawiać. Poza podstawowymi parametrami w inkubatorach, jaja wylęgowe narażone są na oddziaływanie sił związanych z wstrząsami w trakcie transportu, magazynowania czy drgań spowodowanych pracą aparatów lęgowych lub w czasie obracania tac, określanych jako przeciążenie. Dlatego też wprowadzenie monitoringu przy użyciu nowoczesnego urządzenia Wireless Egg Node pozwoliłoby na eliminowanie nieprawidłowości w trakcie procesu produkcyjnego, zarówno jaj wylęgowych omawianych w niniejszym artykule, jak również na fermach ukierunkowanych na produkcję jaj konsumpcyjnych.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma