Allicyna w żywieniu drobiu
Agata Dankowiakowska
Allicyna należy do fitoncydów, jest organicznym związkiem chemicznym. Ta naturalna substancja, wykazująca silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze jest wytwarzana przez niektóre rośliny – czosnek, cebulę, por (Fot. 1.). Allicyna ma charakterystyczny, mocny i ostry zapach, który powstaje na przykład podczas krojenia czy miażdżenia czosnku. Substancja ta nie jest stale obecna w roślinach, powstaje po połączeniu dwóch substratów – alliny oraz allinazy podczas miażdżenia czy przecinania. Fitobiotyki lub fitogeniczne substancje to naturalne i bezpieczne źródła substancji czynnych, a ich działanie i właściwości są przedmiotem badań od wielu lat. Mogą być stosowane jako dodatki paszowe o udowodnionym, korzystnym wpływie na zdrowie i wydajność zwierząt. Wśród roślin zawierających te substancje wymienić należy m.in. czosnek (Allium sativum), który jest powszechnie stosowany jako środek aromatyzujący żywność lub jako tradycyjny środek terapeutyczny do leczenia różnego rodzaju schorzeń i chorób.