Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 11/2023
Spis treści
2.Inwazja Histomonas meleagridis u drobiu - perspektywy zwalczania choroby, cz. II (PIŚMIENNICTWO)
Agnieszka Marek, Łukasz Sebastian Jarosz, Magdalena Sulikowska, Dagmara Stępień-Pyśniak
6.Terapie fagowe w leczeniu drobiu i przemyśle drobiarskim, cz. II (PIŚMIENNICTWO)
Bożena Króliczewska, Jarosław Króliczewski
9.Żywienie a choroby układu kostnego u drobiu, cz. II
Adam Mirowski
14.Choroby drobiu przebiegające ze zmianami patologicznymi w narządzie wzroku, cz. V
Karolina Piekarska, Natalia Styś-Fijoł, Agnieszka Stolarek
18.Nuova-i – inteligentne zarządzanie patroszeniem (CAŁY ARTYKUŁ)
20.Ogrzewanie podłogowe budynków inwentarskich dla drobiu – wady i zalety
Przemysław Marek
24.Wpływ wybranych czynników bioaktywnych zawartych w roślinach na ograniczanie występowania kokcydiozy kur
Kamila Bobrek, Milena Skrok, Barbara Szczepankiewicz, Andrzej Gaweł
28.Amorficzna ziemia okrzemkowa – jej właściwości i zastosowanie
Małgorzata Wiewióra, Monika Łukasiewicz-Mierzejewska
32.Redukcja poziomów białka surowego lub śruty sojowej w paszy dla brojlerów nie ma negatywnego wpływu na wydajność i parametry poubojowe (CAŁY ARTYKUŁ)
Behnam Saremi, Bart Matton
38.Kompendium witamin z grupy B w produkcji drobiu (PIŚMIENNICTWO)
Iwona Zaremba, Jakub Biesek
41.POUL3GEL najlepszy na odwodnienie (CAŁY ARTYKUŁ)
42.Dodatki paszowe nowej generacji w optymalizacji żywienia drobiu (PIŚMIENNICTWO)
Eugeniusz R. Grela, Anna Czech, Grzegorz Zięba
48.Ogólne zagadnienia związane z toksykologią weterynaryjną drobiu, cz. I
Wojciech Kozdruń, Agnieszka Nawrocka
51.Chów niosek w kolejnych etapach cyklu produkcyjnego
Henryka Grażyna Korytkowska
56.Brojlery gęsie – krótka historia oraz zalety tuczu owsianego
Franciszek Brzóska
61.Egzekucja czyli czy komornik skutecznie przymusi dłużnika do spełnienia świadczenia?
Renata Karbowska-Kuźma
65.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach
prawnych UE
Elżbieta Anders
66.Nieformalna Grupa Seniorów Polskiego Drobiarstwa – Dębówka2023 (CAŁY ARTYKUŁ)
70.XIXth European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products” and XXVth European
Symposium on the Quality of Poultry Meat (CAŁY ARTYKUŁ)
Paweł Konieczka
72.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
73.Informacje rynkowe
76.Zachowania konsumentów jaj w warunkach globalnego kryzysu
Katarzyna Gawrońska