Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 10/2023
Spis treści
2.Rola witaminy C (kwas askorbinowy) w produkcji jaj i mięsa drobiowego
Sebastian Nowaczewski
8.Żywienie a choroby układu kostnego u drobiu, cz. I
Adam Mirowski
12.Zastosowanie żywych larw owadów w żywieniu drobiu
Piotr Szymkowiak, Marcelina Chudyk, Małgorzata Badura, Julia Kaczmarek,
Bartosz Kierończyk, Damian Józefiak
16.Terapie fagowe w leczeniu drobiu i przemyśle drobiarskim, cz. I (PIŚMIENNICTWO)
Bożena Króliczewska, Jarosław Króliczewski
20.Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – kompendium dla efektywnej produkcji drobiu (PIŚMIENNICTWO)
Jakub Biesek, Iwona Zaremba
24.Maślan wapnia w diecie drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
27.ITB prezentuje nową AIR2-DS ze skróconymi łopatkami do odzysku ciepła w klimacie umiarkowanym (CAŁY ARTYKUŁ)
28.Wydajna termoizolacja kurnika: czym różni się pianka PUR od PIR?
Przemysław Marek
32.Czy krajowi producenci brojlerów kurzych skutecznie realizują praktyki bioasekuracyjne?
Artur Żbikowski, Karol Pawłowski, Krzysztof Adamczyk, Joanna Turniak,
Sophie Le Bouquin, Rozenn Souillard, Virginie Allain, Piotr Szeleszczuk
36.Dochodzenie roszczeń w branży drobiarskiej
Renata Karbowska-Kuźma
40.Inwazja Histomonas meleagridis u drobiu - perspektywy zwalczania choroby, cz. I (PIŚMIENNICTWO)
Agnieszka Marek, Łukasz Sebastian Jarosz, Magdalena Sulikowska, Dagmara Stępień-Pyśniak
43.Higiena systemów pojenia
Tadeusz Barowicz
46.Zmiany zawartości kwasu mlekowego i masłowego w jajach podczas ich przechowywania (PIŚMIENNICTWO)
Mirosław Michalski
50.Zagadnienia związane z zakażeniami astrowirusami u drobiu wodnego, cz. II
Wojciech Kozdruń
53.Przegląd zaleceń żywieniowych dotyczących argininy dla brojlerów (CAŁY ARTYKUŁ)
Ivan Camilo Ospina Rojas
58.Choroby drobiu przebiegające ze zmianami patologicznymi w narządzie wzroku, cz. IV
Karolina Piekarska, Natalia Styś-Fijoł, Agnieszka Stolarek
62.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach
prawnych UE
Elżbieta Anders
64.Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny
68.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
70.Informacje rynkowe
73.Klatkowy chów kur pozostanie w Polsce dominującym!
Katarzyna Gawrońska