Zmiany zawartości kwasu mlekowego i masłowego w jajach podczas ich przechowywania
Mirosław Michalski
Produkcja jaj konsumpcyjnych jest jednym z głównych kierunków produkcyjnych branży drobiarskiej, obok produkcji jaj wylęgowych i mięsa. Przedmiotem obrotu handlowego jajami konsumpcyjnymi w Polsce są głównie jaja kurze oraz w niewielkich ilościach przepiórcze i od niedawna jaja strusie. Podstawowymi podmiotami działającymi na rynku jajczarskim są fermy drobiu przeznaczonego do uboju, zakłady wylęgowe szczebla reprodukcyjnego, fermy produkcji jaj konsumpcyjnych i wylęgowych oraz przetwórnie jaj.
Piśmiennictwo:
1. Rozporządzenie (WE) NR 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwie-rzęcego (Dz.U. L 139 z 30.04.2004, str. 55), z późniejszymi zmianami.
2. Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2006 nr 17 poz. 127), z późniejszymi zmianami.
3. Mały Rocznik Statystyczny Polski 2022, GUS, Warszawa, czerwiec 2022, s. 281.
4. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, pod red. Zdzisława E. Sikorskiego, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 1994, s. 327-328.
5. Ternes W., Acker L., Scholtyssek S.: Ei und Eiprodukte, Wyd. Verlag Paul Parey, Berlin und Hamburg 1994, s. 190-196, 302-303.
6. Littmann S., Schulte E., Acker L., Beurteilung des hygienischen Zustands von Eiprodukten vor der Pasteurisierung über das Muster der organischen Säuren I. Gaschromatographische Methode zur gleichzeitigen Bestimmung der organischen Säuren des Hühnereis, Z. Lebensm. Unters. Forsch. 175, 1982, 101-105.
7. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa 1997, s. 518.