Bieżący numer

Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2020

... czytaj więcej kupując numer on - line >>>


Spis treści

2.     Walory smakowe i prozdrowotne gęsiny

         Paulina Duma-Kocan, Elżbieta Tyksińska
6.     Jaja spożywcze w walce z głodem? Czy zawsze?
         Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
10.   Czy skorupy jaj to odpad?
         Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
14.   Ograniczanie emisji szkodliwych substancji do atmosfery, cz. I
         Przemysław Marek
18.   Żywieniowe możliwości radzenia sobie z zarazkami jelitowymi, cz. II
         Adam Mirowski
23.   Peptydoglikany bakteryjne: Cichy złodziej wyników produkcyjnych
         N.E. Ward, Aaron J. Cowieson
26.   Żywienie kur niosek – zioła
         Agata Dankowiakowska
30.   Kury nioski potrzebują witamin. Proste, ale…, cz. I
         Andrzej Konarkowski
34.   Wybrane frakcje drożdży jako skuteczny sposób na zmniejszenie stosowania antybiotyków u drobiu
         Łukasz Lewandowski
38.   Żywienie kogutów i jego wpływ na płodność
         Henryka Grażyna Korytkowska
41.   Bioasekuracja elementem bezpiecznej produkcji drobiarskiej
         Jakub Biesek, Mirosław Banaszak, Angelika Kożyczak
46.   Znaczenie jakości wody w wielkotowarowej produkcji drobiarskiej, cz. II
         Wojciech Kozdruń, Agnieszka Nawrocka
49.   Zapotrzebowanie kurcząt brojlerów na histydynę potrzebną do produkcji białka i nie tylko
         Behnam Saremi
52.   Rzepak dla drobiu – jaki powinien być? Cz.I
         Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
56.   Rasy i odmiany indyków – historycznie i obecnie
         Kostiantyn Vasiukov, Kamil Drabik, Anna Kłos, Damian Spustek, Justyna Batkowska
62.   Probiotyki: nowoczesne rozwiązanie służące zapobieganiu kokcydiozie i martwiczemu zapaleniu jelit
66.   O niektórych mechanizmach rządzących pianiem u samca kury domowej
         Apolonia Maj, Monika Łukasiewicz
70.   Immunosupresja w przebiegu zakażeń wirusem anemii zakaźnej kurcząt
         Monika Olszewska-Tomczyk
75.   Innowacyjna odchowalnia dla indyków kolejna realizacja firmy Indoor
79.   Drobiarstwo w Polsce i na świecie
         Andrzej Konarkowski
80.   Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
         Elżbieta Anders
81.   Eksport mięsa drobiowego na utracone rynki krajów trzecich nie odbuduje się łatwo – RPA case study
Mariusz Szymyślik