Realizacja strategii Europejskiego Zielonego Ładu przez branżę drobiarską


Magdalena Muradin, Joanna K. Banach


Strategia Europejskiego Zielonego Ładu (ang. European Green Deal) jest nową strategią wzrostu gospodarczego, która ma przekształcić Unię Europejską w nowoczesną, zasobooszczędną, neutralną dla klimatu (do 2050 r.) i przede wszystkim konkurencyjną gospodarkę. Gwarancją realizacji tych ogólnie sformułowanych celów jest uniezależnienie Europy od surowców naturalnych oraz sprawiedliwe przeprowadzenie transformacji technologicznej, gospodarczej i społecznej. Podjęcie konkretnych działań w tym zakresie warunkowane jest wolą polityczną i determinacją rządów poszczególnych państw UE. Kluczem do sukcesu jest również włączenie i zaangażowanie w te działania sektora finansowego. Przyjęty 14 lipca 2021 r. przez UE (przy jedynym sprzeciwie przedstawicieli z Polski) pakiet „Fit for 55”, zakładający ograniczenie do 2030 r. emisji gazów cieplarnianych o co najmniej 55% (w porównaniu z poziomem z 1990 r.) ma dodatkowo zmobilizować uczestników tej strategii i ułatwić im podejmowanie innowacyjnych działań na rzecz klimatu.


Piśmiennictwo:

1.      Banach J.K. 2021. Znaczenie Procesu Oszałamiania W Zrównoważonej Produkcji Mięsa Drobiowego. Polskie Drobiarstwo, nr 6/2021, str. 50-53.


2.      AVEC Annual Report 2021. https://avec-poultry.eu/wp-content/uploads/2021/09/6226-AVEC-annual-report-2021_64.pdf

3.      The European Poultry Meat sector commits to develop a Sustainability Charter. https://avec-poultry.eu/news/the-european-poultry-meat-sector-commits-to-develop-a-sustainability-charter (dostęp 29 listopada 2021)

4.      Piwowar, A. Agricultural Biogas—An Important Element in the Circular and Low-Carbon Development in Poland. Energies 2020, 13.

5.      Five practical actions towards low-carbon livestock; Rome, 2019.

6.      Muradin, M.; Kulczycka, J. The Identification of Hotspots in the Bioenergy Production Chain. Energies 2020, 13.

7.      Skunca, D.; Tomasevic, I.; Djekic, I. Environmental Performance of the Poultry Meat Chain – LCA Approach. Procedia Food Sci. 2015, 5, 258–261, doi: https://doi.org/10.1016/j.profoo.2015.09.074.

8.      MacLeod, M., Gerber, P., Mottet, A., Tempio, G., Falcucci, A., Opio, C., Vellinga, T., Henderson, B. and Steinfeld, H. Greenhouse gas emissions from pig and chicken supply chains – A global life cycle assessment.; Rome, 2013.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma