Co kryje jajo?


Agata Dankowiakowska


Podstawową rolą, jaką pełni jajo, jest rozmnażanie – podtrzymanie gatunku. Głównym celem znoszenia jaj przez ptaki jest wydanie na świat potomstwa. Z punktu widzenia człowieka jaja stanowią jeden z najbardziej wartościowych składników odżywczych. Zawierają dużo substancji bioaktywnych, wykazujących działanie nutraceutyczne i prozdrowotne oraz antybakteryjne. Produkowane w dużych ilościach jaja pochodzą od kur, kaczek, gęsi, indyków, perliczek, gołębi, bażantów i przepiórek. Jaja są cennym źródłem białka, tłuszczów i mikroelementów, które odgrywają ważną rolę w żywieniu podstawowym.


Piśmiennictwo:

1.      Kijowski J., Leśnierowski G., Cegielska – Radziejewska R. 2013. Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 5 (90), 29 – 41

2.      Seweryn E., Królewicz E., Stach K., Irena Kustrzeba – Wójcicka I. 2018. Właściwości odżywcze i alergizujące jaj kurzych. Postepy Hig Med Dosw (online), 2018; 72: 205-214

3.      https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-health-benefits-feggs#TOC_TITLE_HDR_2

4.      https://www.egginfo.co.uk/egg-nutrition-and-health/egg-nutrition-information

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma