Produkcja mięsa kaczego a mikrobiota jelitowa


Aleksandra Bełdowska, Jakub Biesek


Krajowa produkcja mięsa kaczego zyskała na wartości. W 2020 roku Polska klasyfikowana była na drugim miejscu (w 1. połowie roku – 36 tyś. ton), jako lider kaczek rzeźnych, zaraz po Francji. Jednocześnie media wskazywały, że polskie mięso kacze przerosło produkcję węgierską. Jednakże według rocznego raportu AVEC (2021) Polska klasyfikowała się na 3. miejscu w Unii Europejskiej (53 tyś. ton masy tuszek), przy czym Francja produkowała na poziomie 220,7 tyś ton, a Węgry – 89 tyś. ton. Nie zmienia to faktu, iż w kraju widoczny jest trend wzrostowy w produkcji kaczek, a od 2017 roku wynosi on 5%. Analizując, iż produkcja mięsa drobiowego w Polsce ogółem wynosi 2 648 tyś. ton masy tuszek to sektor kaczek rzeźnych stanowi 2%. Mięso kacze, mimo iż można zaliczyć je do niszowych surowców drobiarskich, charakteryzuje dobra jakość, smakowitość i wysoka wartość odżywcza, w tym korzystny profil kwasów tłuszczowych.


Piśmiennictwo:

1.      AVEC. The Voice of Europe’s Poultry Meat Sector. (2021). Annual report. www.avec-poultry.eu, data dostępu: 22.10.2021

2.      Best, A. A., Porter, A. L., Fraley, S. M., & Fraley, G. S. (2017). Characterization of gut microbiome dynamics in developing pekin ducks and impact of management system. Frontiers in microbiology, 7, 2125. DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.02125

3.      Dai, S. J., Zhang, K. Y., Ding, X. M., Bai, S. P., Luo, Y. H., Wang, J. P., & Zeng, Q. F. (2018). Effect of dietary non-phytate phosphorus levels on the diversity and structure of cecal microbiota in meat duck from 1 to 21 d of age. Poultry science, 97(7), 2441-2450.

4.      Figueroa, T., Bessière, P., Coggon, A., Bouwman, K. M., van der Woude, R., Delverdier, M., ... & Volmer, R. (2020). The microbiota contributes to the control of highly pathogenic H5N9 influenza virus replication in Ducks. Journal of virology, 94(10), e00289-20.

5.      Graczyk, M., Gornowicz, E., Mucha, S., Lisowski, M., Grajewski, B., Radziszewska, J., Pietrzak, M., Szwaczkowski, T. (2016). Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 12(4), 9-17.

6.      Latorre, J. D., Adhikari, B., Park, S. H., Teague, K. D., Graham, L. E., Mahaffey, B. D., ... & Tellez, G. (2018). Evaluation of the epithelial barrier function and ileal microbiome in an established necrotic enteritis challenge model in broiler chickens. Frontiers in veterinary science, 5, 199.

7.      Li M., Zhou H., Pan X., 2017, Cassava foliage affects the microbial diversity of Chinese indigenous geese caecum using 16S rRNA sequencing, Scientific Reports, 7(1), 1-11

8.      Liu, J. B., Yan, H. L., Zhang, Y., Hu, Y. D., & Zhang, H. F. (2019). Effects of dietary energy and protein content and lipid source on growth performance and carcass traits in Pekin ducks. Poultry science, 98(10), 4829-4837.

9.      Lyu, W., Liu, X., Lu, L., Dai, B., Wang, W., Yang, H., & Xiao, Y. (2021). Cecal Microbiota Modulates Fat Deposition in Muscovy Ducks. Frontiers in Veterinary Science, 8, 313 DOI: https://doi.org/10.3389/fvets.2021.609348

10.  Qin S., Bai W., Zhang K., 2019, Different microbiomes are found in healthy breeder ducks and those with foot pad dermatitis, Poultry science, 98(12), 6340-6348. DOI: org/10.3382/ps/pez456

11.  Shi, S., Qi, Z., Jiang, W., Quan, S., Sheng, T., Tu, J., ... & Qi, K. (2020). Effects of probiotics on cecal microbiome profile altered by duck Escherichia coli 17 infection in Cherry Valley ducks. Microbial pathogenesis, 138, 103849.

12.  Stanley, D., Denman, S. E., Hughes, R. J., Geier, M. S., Crowley, T. M., Chen, H., ... & Moore, R. J. (2012). Intestinal microbiota associated with differential feed conversion efficiency in chickens. Applied microbiology and biotechnology, 96(5), 1361-1369.

13.  Wang, S., Chen, L. I., He, M., Shen, J., Li, G., Tao, Z., ... & Lu, L. (2018). Different rearing conditions alter gut microbiota composition and host physiology in Shaoxing ducks. Scientific reports, 8(1), 1-13.

14.  Wilkinson N., 2016, The gastrointestinal tract microbiota of the Japanese quail, Coturnix japonica, Applied microbiology and biotechnology, 100(9), 4201-4209. DOI: 10.7717/peerj.2002

15.  Wu Y., Yang Y., Cao L., Wang Z., 2019, Habitat environments impacted the gut microbiome of long-distance migratory swan geese but central species conserved, Scientific reports 8.(1), 1-11. DOI: org/10.1111/brv.12581

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma