Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 4/2023
Spis treści
2. Kadm w środowisku – kumulacja u drobiu i w produktach drobiarskich, cz. II (PIŚMIENNICTWO)
Kamila Lewandowska
6. Przygotowanie kurnika na lato, cz. I
Przemysław Marek
10. Osuszanie ściółki
Henryka Grażyna Korytkowska
14. Wpływ deoksyniwalenolu na masę wybranych tkanek przewodu pokarmowego brojlerów (PIŚMIENNICTWO)
Magdalena Gajęcka, Maciej T. Gajęcki
17. Stres cieplny: poziom witaminy E i źródło cynku mają znaczenie (CAŁY ARTYKUŁ)
Cibele Torres
20. Dezynfekcja i dezynsekcja środków transportu używanych w drobiarstwie
Stanisław Ignatowicz
24. Czym jest jakość jaj spożywczych? Przegląd czynników genetycznych i środowiskowych, cz. III
Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak
28. Czym odżywiają się zarodki ptaków? Cz. II
Adam Mirowski
31. Zmiany klimatu nowym wyzwaniem w produkcji żywności (PIŚMIENNICTWO)
Zenon Zduńczyk
35. Zalety suchej dezynfekcji
Agata Dankowiakowska
38. Możliwości stosowania naturalnych metod w ograniczaniu infekcji grzybiczych (CAŁY ARTYKUŁ)
Agata Andrzejewska – Zasiadczyk
42. Zaburzenia układu rozrodczego tła niezakaźnego u kur w chowie zagrodowym, cz. I
Karolina Piekarska, Agnieszka Stolarek, Natalia Styś-Fijoł
46. Włókno w żywieniu drobiu
Andrzej Konarkowski
50. Wskaźniki efektywności produkcji drobiarskiej
Franciszek Brzóska
54. Greenwashing – czyli czy warto być eko na niby
Renata Karbowska – Kuźma
58. Profilaktyka przeciwzakaźna u kur w nieśności – szczepić czy nie szczepić? Cz. I Zakaźne zapalenie oskrzeli kur (CAŁY ARTYKUŁ)
Wojciech Hodorowicz
62. Specyfika budowy i funkcji nadnerczy ptaków
Karolina Frydrych, Anna Hrabia
65. Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny
68. Informacje rynkowe
70. Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
73. Produkcja mięsa drobiowego w europejskim obszarze celnym od stycznia do grudnia 2022 roku wraz
z porównaniem do lat poprzednich
Mariusz Szymyślik