Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 4/2023

Kup teraz

Spis treści

2.Kadm w środowisku – kumulacja u drobiu i w produktach drobiarskich, cz. II (PIŚMIENNICTWO)

Kamila Lewandowska

6.Przygotowanie kurnika na lato, cz. I

Przemysław Marek

10.Osuszanie ściółki

Henryka Grażyna Korytkowska

14.Wpływ deoksyniwalenolu na masę wybranych tkanek przewodu pokarmowego brojlerów (PIŚMIENNICTWO)

Magdalena Gajęcka, Maciej T. Gajęcki

17.Stres cieplny: poziom witaminy E i źródło cynku mają znaczenie (CAŁY ARTYKUŁ)

Cibele Torres

20.Dezynfekcja i dezynsekcja środków transportu używanych w drobiarstwie

Stanisław Ignatowicz

24.Czym jest jakość jaj spożywczych? Przegląd czynników genetycznych i środowiskowych, cz. III

Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak

28.Czym odżywiają się zarodki ptaków? Cz. II

Adam Mirowski

31.Zmiany klimatu nowym wyzwaniem w produkcji żywności (PIŚMIENNICTWO)

Zenon Zduńczyk

35.Zalety suchej dezynfekcji

Agata Dankowiakowska

38.Możliwości stosowania naturalnych metod w ograniczaniu infekcji grzybiczych (CAŁY ARTYKUŁ)

Agata Andrzejewska – Zasiadczyk

42.Zaburzenia układu rozrodczego tła niezakaźnego u kur w chowie zagrodowym, cz. I

Karolina Piekarska, Agnieszka Stolarek, Natalia Styś-Fijoł

46.Włókno w żywieniu drobiu

Andrzej Konarkowski

50.Wskaźniki efektywności produkcji drobiarskiej

Franciszek Brzóska

54.Greenwashing – czyli czy warto być eko na niby

Renata Karbowska – Kuźma

58.Profilaktyka przeciwzakaźna u kur w nieśności – szczepić czy nie szczepić? Cz. I Zakaźne zapalenie oskrzeli kur (CAŁY ARTYKUŁ)

Wojciech Hodorowicz

62.Specyfika budowy i funkcji nadnerczy ptaków

Karolina Frydrych, Anna Hrabia

65.Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny

68.Informacje rynkowe

70.Drobiarstwo w Polsce i na świecie

Andrzej Konarkowski

73.Produkcja mięsa drobiowego w europejskim obszarze celnym od stycznia do grudnia 2022 roku wraz

z porównaniem do lat poprzednich

Mariusz Szymyślik

Kup teraz

Partnerzy

Zakup czasopisma