Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 4/2023

Kup teraz

Spis treści

2.    Kadm w środowisku – kumulacja u drobiu i w produktach drobiarskich, cz. II (PIŚMIENNICTWO)

        Kamila Lewandowska

6.    Przygotowanie kurnika na lato, cz. I

        Przemysław Marek

10.  Osuszanie ściółki

        Henryka Grażyna Korytkowska

14.  Wpływ deoksyniwalenolu na masę wybranych tkanek przewodu pokarmowego brojlerów (PIŚMIENNICTWO)

        Magdalena Gajęcka, Maciej T. Gajęcki

17.  Stres cieplny: poziom witaminy E i źródło cynku mają znaczenie (CAŁY ARTYKUŁ)

        Cibele Torres

20.  Dezynfekcja i dezynsekcja środków transportu używanych w drobiarstwie

        Stanisław Ignatowicz

24.  Czym jest jakość jaj spożywczych? Przegląd czynników genetycznych i środowiskowych, cz. III

        Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak

28.  Czym odżywiają się zarodki ptaków? Cz. II

        Adam Mirowski

31.  Zmiany klimatu nowym wyzwaniem w produkcji żywności (PIŚMIENNICTWO)

        Zenon Zduńczyk

35.  Zalety suchej dezynfekcji

        Agata Dankowiakowska

38.  Możliwości stosowania naturalnych metod w ograniczaniu infekcji grzybiczych (CAŁY ARTYKUŁ)

        Agata Andrzejewska – Zasiadczyk

42.  Zaburzenia układu rozrodczego tła niezakaźnego u kur w chowie zagrodowym, cz. I

        Karolina Piekarska, Agnieszka Stolarek, Natalia Styś-Fijoł

46.  Włókno w żywieniu drobiu

        Andrzej Konarkowski

50.  Wskaźniki efektywności produkcji drobiarskiej

        Franciszek Brzóska

54.  Greenwashing – czyli czy warto być eko na niby

        Renata Karbowska – Kuźma

58.  Profilaktyka przeciwzakaźna u kur w nieśności – szczepić czy nie szczepić? Cz. I Zakaźne zapalenie oskrzeli kur (CAŁY ARTYKUŁ)

        Wojciech Hodorowicz

62.  Specyfika budowy i funkcji nadnerczy ptaków

        Karolina Frydrych, Anna Hrabia

65.  Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny

68.  Informacje rynkowe

70.  Drobiarstwo w Polsce i na świecie

        Andrzej Konarkowski

73.  Produkcja mięsa drobiowego w europejskim obszarze celnym od stycznia do grudnia 2022 roku wraz

z porównaniem do lat poprzednich

Mariusz Szymyślik

Kup teraz

Bieżący numer