Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 11/2022
Spis treści
2. Masa jaj i czas ich magazynowania, a przebieg embriogenezy, wyniki wylęgowości
i jakość piskląt, cz. II
Sebastian Nowaczewski
8. Profil kwasów tłuszczowych oraz zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym (PIŚMIENNICTWO)
Paulina Duma-Kocan
12. Nowoczesne źródła mikroelementów i aminokwasów egzogennych – chelaty glicynowe
Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
17. Stosowanie preparatów opartych na fitoncydach – przykłady wybranych przypadków i testów terenowych
Albert Nakielski, Agata Andrzejewska–Zasiadczyk
22. Nadmiar białka w dawce pokarmowej jako czynnik ryzyka skazy moczanowej
Adam Mirowski
26. Małe rozmiarem, duże potencjałem? Wybrane nanocząstki w żywieniu drobiu, cz. II
Arkadiusz Matuszewski, Damian Bień, Patrycja Ciborowska, Jakub Urban
30. Poprawa jakości piskląt jednodniowych dzięki żywieniu mikroelementowemu stad rodzicielskich (CAŁY ARTYKUŁ)
Mireille Huard, Juxing Chen
34. Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. XII
Wojciech Kozdruń
38. Zastosowanie srebra w dezynfekcji (PIŚMIENNICTWO)
Agata Dankowiakowska
42. Suszone wytłoki owocowe w żywieniu drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
46. Nowe postępy w żywieniu drobiu aminokwasami (CAŁY ARTYKUŁ)
Behnam Saremi
50. Systemy ważenia na fermie drobiarskiej
Przemysław Marek
54. Mniej znaczy lepiej (CAŁY ARTYKUŁ)
Tomasz Kwiatkowski
56. Nabycie nieruchomości czyli co warto wiedzieć o tzw. „nowej ustawie deweloperskiej”
Renata Karbowska-Kuźma
60. Witamina C w żywieniu drobiu
Krzysztof Lipiński
66. Rtęć w środowisku – kumulacja u drobiu i w produktach drobiarskich, cz. II
Zbigniew Dobrzański, Ryszard Barej
70. Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
72. Informacje rynkowe
74. Rynek Drobiu – stan i perspektywy
76. Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
77. Średnioterminowe perspektywy rynku skupu żywca kurcząt rzeźnych w Polsce
Mariusz Szymyślik