Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 10/2022
Spis treści
2.Czy jest możliwy bezantybiotykowy chów drobiu? Cz. II
Andrzej Koncicki, Karolina Koncicka-Świderska, Marcin Śmiałek,
Bartłomiej Tykałowski, Joanna Kowalczyk, Tomasz Stenzel
5.Czynniki predysponujące do rozwoju martwiczego zapalenia jelit u drobiu
Adam Mirowski
10.Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. XI
Wojciech Kozdruń
14.Materiał ściołowy dla drobiu – wybór i alternatywy (PIŚMIENNICTWO)
Monika Grzybulska, Zuzanna Brzycka, Weronika Ragus, Jakub Biesek
18.I kto to wszystko posprząta, czyli drugie życie bakterii (CAŁY ARTYKUŁ)
Karol Kopeć
22.Pompy ciepła rozwiązaniem problemów związanych ze skutkami kryzysu
Energetycznego w branży drobiarskiej
Przemysław Marek
26.Pasze GM a produkcyjność drobiu w badaniach zagranicznych cz. II
Franciszek Brzóska
30.Zmiany w skali i strukturze produkcji żywności w minionym półwieczu (PIŚMIENNICTWO)
Zenon Zduńczyk
34.Mięso odzyskiwane mechanicznie (MDOM/MOM) – otrzymywanie, wymagania,\
charakterystyka i metody jego badania, cz. II
Mirosław Michalski
38.Sytuacja epidemiologiczna zakażeń Ornithobacterium rhinotracheale u drobiu
w świetle wyników badań własnych (PIŚMIENNICTWO)
Olimpia Kursa, Grzegorz Tomczyk Anna Sawicka-Durkalec
42.Masa jaj i czas ich magazynowania, a przebieg embriogenezy, wyniki wylęgowości
i jakość piskląt, cz. I. Masa jaja
Sebastian Nowaczewski
46.Rtęć w środowisku – kumulacja u drobiu i w produktach drobiarskich, cz. I
Zbigniew Dobrzański, Ryszard Barej
50.Małe rozmiarem, duże potencjałem? Wybrane nanocząsteczki
w żywieniu drobiu, cz. I
Arkadiusz Matuszewski, Damian Bień, Patrycja Ciborowska, Jakub Urban
54.14 października 2022 r. –Światowy Dzień Jaja
Lidia Lewko
56.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
58. Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny
60. Informacje rynkowe
62. XXXII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie
65. Unijny bilans w handlu zagranicznym mięsem drobiowym od stycznia do czerwca 2022 roku - w porównaniu do lat poprzednich
Mariusz Szymyślik