Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2022
Spis treści
2. Dekarbonizacja polskiego rolnictwa
A. Smurzyńska-Łukasik
6. Potrzeby i ograniczenia w produkcji żywności (PIŚMIENNICTWO)
Z. Zduńczyk
12. Stan badań nad szczepionkami roślinnymi dla drobiu (PIŚMIENNICTWO)
B. Kroliczewska, J. Króliczewski
16. Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. X
W. Kozdruń
19. Sterowanie mikrobiotą jelitową
T. Barowicz
24. Poprawa zdrowia jelit i wydajności drobiu dzięki podawaniu unikalnych, organicznych kompleksów aminokwasowych cynku (CAŁY ARTYKUŁ)
27. Pasze GM a produkcyjność drobiu w badaniach zagranicznych cz. I
F. Brzóska
30. Czy jest możliwy bezantybiotykowy chów drobiu? Cz. I
A. Koncicki, K. Koncicka-Świderska, M. Śmiałek,
B. Tykałowski, J. Kowalczyk, T. Stenzel
34. Mikotoksyny w paszach dla drobiu
H. G. Korytkowska
40. Dlaczego należy wyłączać światło brojlerom i indykom?
A. Konarkowski
44. Roślinne substancje biologicznie czynne w walce z zarazkami jelitowymi, cz. III
A. Mirowski
47. Nowe opracowanie dotyczące stad rodzicielskich ma na celu doskonalenie metod zarządzania stadem, poprawy wyników produkcyjnych i zrównoważony rozwój (CAŁY ARTYKUŁ)
50. Ładowarki rolnicze – uniwersalne maszyny do prac w gospodarstwie
P. Marek
55. Pozarolnicza działalność rolników – zmiany ustawy i nowe możliwości
R. Karbowska-Kuźma
58. Mięso odzyskiwane mechanicznie (MDOM/MOM) – otrzymywanie, wymagania, charakterystyka
i metody jego badania, cz. I
M. Michalski
62. Udomowienie i związane z tym korzyści oraz zagrożenia w produkcji drobiarskiej (PIŚMIENNICTWO)
J. Rosenberger
66. Rynek Drobiu – stan i perspektywy
68. Informacje rynkowe
70. Drobiarstwo w Polsce i na świecie
A. Konarkowski
73. Produkcja i eksport polskiego mięsa drobiowego po pięciu miesiącach 2022 roku
M. Szymyślik