Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 1/2022
Spis treści
2. Zawartość lizozymu w jajach rodzimych ras/rodów kur cz. I
Józefa Krawczyk, Lidia Lewko, Jolanta Calik
6. Charakterystyka jajowodu ptaków, cz. II [PIŚMIENNICTWO]
Anna Hrabia
10. Specyfika wychowu piskląt indyczych
Henryka Grażyna Korytkowska
14. Jakie znaczenie ma suplementacja aminokwasów w żywieniu drobiu? Cz. II
Adam Mirowski
17. Jak ograniczyć ryzyko występowania salmonelli w stadach drobiu? (CAŁY ARTYKUŁ)
20. Barwniki stosowane w paszach dla niosek [PIŚMIENNICTWO]
Agata Dankowiakowska
24. Probiotyki dla brojlerów w badaniach instytutów MRiRW
Franciszek Brzóska
29. Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. III
Wojciech Kozdruń
32. Nowoczesne wyposażenie laboratoriów kluczowym narzędziem w diagnostyce chorób drobiu
Bartłomiej Tykałowski, Tomasz Stenzel, Andrzej Koncicki
34. Mykotoksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Fusarium [PIŚMIENNICTWO]
Marek Blanda
38. Zapachy z kurników
Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
42. Wpływ fermentowanych śrut roślin oleistych na jakość surowców drobiarskich [PIŚMIENNICTWO]
Karolina Wengerska, Anastasiya Ramankevich, Dawid Ziobro, Kamil Drabik
46. Młodzi naukowcy realizują badania na rzecz Wspólnego Zdrowia, cz. II
Katarzyna Stadnicka
49. Wybór eksperta w żywieniu mineralnym (CAŁY ARTYKUŁ)
50. Generatory prądu na fermach drobiu
Przemysław Marek
53. Kwadran z nowym Polskim Ładem czyli estoński CIT i inne zmiany
Renata Karbowska-Kuźma
56. Wywiad z Anną Grudzień–Kurpiewską, radcą prawnym i doradcą restrukturyzacyjnym
58. Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
60. Wybrane aspekty ochrony sygnalistów - według stanu prawnego na dzień 5 grudnia 2021 r.
Patrycja Amrozińska-Kasiak
63. Rynek Drobiu stan i perspektywy
66. Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
69. Polski eksport mięsa drobiowego po dziewięciu miesiącach 2021 roku oraz „gwiazdy eksportowe”
Katarzyna Gawrońska