Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 1/2022

Kup teraz

Spis treści

2.    Zawartość lizozymu w jajach rodzimych ras/rodów kur cz. I

        Józefa Krawczyk, Lidia Lewko, Jolanta Calik

6.    Charakterystyka jajowodu ptaków, cz. II [PIŚMIENNICTWO]

        Anna Hrabia

10.  Specyfika wychowu piskląt indyczych

        Henryka Grażyna Korytkowska

14.  Jakie znaczenie ma suplementacja aminokwasów w żywieniu drobiu? Cz. II

        Adam Mirowski

17.  Jak ograniczyć ryzyko występowania salmonelli w stadach drobiu?

20.  Barwniki stosowane w paszach dla niosek [PIŚMIENNICTWO]

        Agata Dankowiakowska

24.  Probiotyki dla brojlerów w badaniach instytutów MRiRW

        Franciszek Brzóska

29.  Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. III

        Wojciech Kozdruń

32.  Nowoczesne wyposażenie laboratoriów kluczowym narzędziem w diagnostyce chorób drobiu

        Bartłomiej Tykałowski, Tomasz Stenzel, Andrzej Koncicki

34.  Mykotoksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Fusarium [PIŚMIENNICTWO]

        Marek Blanda

38.  Zapachy z kurników

        Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz

42.  Wpływ fermentowanych śrut roślin oleistych na jakość surowców drobiarskich [PIŚMIENNICTWO]

        Karolina Wengerska, Anastasiya Ramankevich, Dawid Ziobro, Kamil Drabik

46.  Młodzi naukowcy realizują badania na rzecz Wspólnego Zdrowia, cz. II

        Katarzyna Stadnicka

49.  Wybór eksperta w żywieniu mineralnym

50.  Generatory prądu na fermach drobiu

        Przemysław Marek

53.  Kwadran z nowym Polskim Ładem czyli estoński CIT i inne zmiany

        Renata Karbowska-Kuźma

56.  Wywiad z Anną Grudzień–Kurpiewską, radcą prawnym i doradcą restrukturyzacyjnym

58.  Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE

        Elżbieta Anders

60.  Wybrane aspekty ochrony sygnalistów - według stanu prawnego na dzień 5 grudnia 2021 r.

        Patrycja Amrozińska-Kasiak

63.  Rynek Drobiu stan i perspektywy

66.  Drobiarstwo w Polsce i na świecie

        Andrzej Konarkowski

69.  Polski eksport mięsa drobiowego po dziewięciu miesiącach 2021 roku oraz „gwiazdy eksportowe”

Katarzyna Gawrońska

Kup teraz

Bieżący numer