Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 6/2021




... czytaj więcej, kupując numer on - line >>>

Spis treści

2. Dwa wirusy, które zakłócają światową produkcję jaj

        Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski

6.    Kurza stopa! Jakość ściółki przekłada się na dobrostan

        Damian Bień; Monika Michalczuk, Monika Łukasiewicz, Wojciech Wójcik; Arkadiusz Matuszewski

10.  Seksowanie jaj – aktualne wyzwanie technologiczne, cz. I

        Krzysztof Damaziak

13.  Kiedy mamy do czynienia z enzymem w paszy, a nie enzymem paszowym?

        Richard Ducatelle

16.  W jakim celu dodaje się enzymy do pasz dla drobiu? Cz. II

        Adam Mirowski

20.  Monitorowanie stanu zdrowia w stadach kurcząt brojlerów

        Agata Dankowiakowska

25.  Obniżenie kosztów paszy z GuanAMINO®

        Lukas Bauer

28.  Zastosowanie robotów w budynkach inwentarskich dla drobiu

        Przemysław Marek

32.  Biogazownie realną szansą dla rozwoju rolnictwa

        Anna Smurzyńska–Łukasik

36.  Rewolucja w świetleniu jaj - system LaserLife®

38.  Stres cieplny a produkcja drobiu

        Henryka Grażyna Korytkowska

41.  GalliPro® Fit pomaga ograniczać stosowanie antybiotyków u brojlerów

        Christophe Bostvironnois, Jean-Christophe Bodin, Katarzyna Walczyk

44.  Jak minimalizować stopień infekcji Campylobacter spp. na etapie produkcji pierwotnej, cz. II

        Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki

50.  Znaczenie procesu oszałamiania w zrównoważonej produkcji mięsa drobiowego

        Joanna K. Banach

54.  Wpływ naturalnych wyciągów ziołowych na ograniczenie rozwoju kokcydiozy u indyków

        Katarzyna Lipczyńska-Olczyk

56.  Z certyfikatem przez Europę. Willkommen in Deutschland, cz. II

        Jakub Urban, Ines Belkhodja, Monika Michalczuk

60.  W jaki sposób fitogeniczne dodatki paszowe wnoszą wartość dodaną

        Antonia Tacconi

62.  Wybrane zagadnienia związane z chorobami wirusowymi drobiu wodnego, cz. I

        Wojciech Kozdruń

66.  Czy szczepienia przeciwko grypie ptaków uratują polskie drobiarstwo? Cz. I

        Piotr Szeleszczuk, Beata Dolka, Artur Żbikowski, Monika Michalczuk, Krzysztof Adamczyk, Gustaw Szafraniec

72.  GMO – nie taki diabeł straszny jak go malują

        Renata Karbowska-Kuźma

76.  Prawo Unii Europejskiej o zdrowiu zwierząt

        Elżbieta Anders

78.  Drobiarstwo w Polsce i na świecie

        Andrzej Konarkowski

81.  Zagrożenie dla producentów jaj – etykietowanie środków spożywczych

Katarzyna Gawrońska

Bieżący numer