Znaczenie procesu oszałamiania w zrównoważonej produkcji mięsa drobiowego
Joanna K. Banach
Strategia zrównoważonej produkcji w branży drobiarskiej ma na celu podejmowanie w całym łańcuchu produkcji mięsa „od pola do stołu” działań, które oprócz gwarancji bezpieczeństwa żywności i generowania korzyści finansowych, będą przyjazne dla środowiska naturalnego oraz spełniały oczekiwania konsumentów. Na etapie wdrażania zrównoważonego rolnictwa wprowadzane są zmiany w zarządzaniu gospodarstwem i fermach drobiu, poprzez: poprawę produktywności chowu zwierząt (zdrowie fizyczne i psychiczne, dobrostan), jakości paszy i żyzności gleby, efektywności wykorzystania nawozów i energii oraz zmniejszania zanieczyszczeń wprowadzanych do środowiska.
Piśmiennictwo:
1. González-García S., Gomez-Fernández Z., CláudiaDias A., Feijoo G.M., Moreira T., Arroja L. 2014. Life Cycle Assessment of broiler chicken production: A Portuguese case study. Journal of Cleaner Production, 74, 125-134.
2. Leinonen I., Kyriazakis I. 2016. How can we improve the environmental sustainability of poultry production? Proceedings of the Nutrition Society, 75(3):265-73.
3. Rajabipour A., Akram A., Sharifi M. 2016. Environmental impact assessment of chicken meat production using life cycle assessment. Information Processing in Agriculture, 3(4):262-271.
4. Madzingira O. 2018. Animal welfare considerations in Food-Producing Animals (Chapter 7). Animal Welfare, Ed. Abubakar M. Manzoor S.
5. Brzozowski Cz. 2012. Zeszyt branżowy systemu gwarantowanej jakości żywności QAFP – Kulinarne mięso z piersi kurczaka i indyka oraz tuszki i elementy młodej polskiej gęsi owsianej. Wydane przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, Warszawa, 6 – 23.
6. Report European Food Safety Authority (EFSA). Study on various methods of stunning for poultry. Berlin, 11. 12. 2012.
7. Banach J.K. 2013. Metoda kompleksowej poprawy jakości kulinarnego mięsa indyka
w aspekcie krajowego systemu gwarantowanej jakości żywności. Rozprawy i Monografie,
nr 186, Wyd. UWM w Olsztynie, 9-141.
8. Girasole M., Chirollo C., Ceruso M., Vollano L., Chianese A., Cortesi M.L. 2015. Optimization of Stunning Electrical Parameters to Improve Animal Welfare in a Poultry Slaughterhouse. Italian Journal of Food Safety, 4(3):4576
9. Berg Ch., Raj M. 2015. A Review of Different Stunning Methods for Poultry-Animal Welfare Aspects (Stunning Methods for Poultry). Animals 5(4):1207-1219.
10. Raj A.B.M., Wilkins L.J., O’Callaghan M., Phillips A.J. 2001. Effect of electrical stun/kill method, interval between killing and neck cutting and blood vessels cut on blood loss and meat quality in broilers. British Poultry Science, 42: 51 – 56.
11. Raj A.B.M, O'callaghan M. 2004. Effect of amount and frequency of head-only stunning currents on the electroencephalograms and somatosensory evoked potentials in broilers. Animal Welfare, 13: 159 – 170.
12. Lambooij E., Reimert H.G.M., Hindle V.A. 2010. Evaluation of head-only stunning for practical application: Assessment of neural and meat quality parameters. Poultry Science, 89: 2551 – 2558.
13. Lines J.A., Wotton S.B., Barker R., Spence J., Wilkins L., Knowles T.G. 2011. Broiler carcass quality using head-only electrical stunning in a waterbath. British Poultry Science, 52: 439 – 445.
14. Huang, J. C., J. Yang, M. Huang, K. J. Chen, X. L. Xu, and G. H. Zhou. 2016. The effects of electrical stunning voltage on meat quality, plasma parameters, and protein solubility of broiler breast meat. Poult. Sci. 10: 1 – 6.
15. Sirri F., Petracci M., Zampiga M., Meluzzi A. 2017. Effect of EU electrical stunning conditions on breast meat quality of broiler chickens. Poultry Science 96: 3000 – 3004.
16. Zalewski R. 2008. Rola i miejsce innowacji w burzliwym otoczeniu gospodarczym. Monografia z cyklu „Filozofia TQM w zrównoważonym rozwoju”, Red. J. Żuchowski, Wyd. NITiE - PIB, Radom, 11 – 27.
17. Rodić V., Perić L., Đukić-Stojčić M., Vukelić N. 2011. The environmental impact of poultry production. Biotechnology in Animal Husbandry, 27(4): 1673-1679.
18. Żywica R., Banach J.K. 2012. Układ do oszałamiania indyków. Patent RP nr 211078.
19. Żywica R., Banach J.K. 2013. Sposób oszałamiania drobiu. Patent RP nr P.390449.