Monitorowanie stanu zdrowia w stadach kurcząt brojlerów


Agata Dankowiakowska


Na zdrowie zwierząt ma wpływ szereg czynników, takich jak czynniki genetyczne czy też zależne do człowieka warunki środowiskowe, m.in. żywienie, temperatura oraz wilgotność powietrza, jakość i rodzaj ściółki. Czynniki te mają istotne znaczenie w zapewnianiu dobrostanu oraz produkcyjności zwierząt. Wiąże się to z szeroko pojętą bioasekuracją, profilaktyką, czyli działaniami mającymi na celu poprawę warunków środowiskowych, zdrowia, a także wydajności ptaków. Zabiegi te obejmują takie czynności, jak przygotowanie pomieszczeń i wybiegów dla drobiu, odkażanie drobiu i jaj, pielęgnacja ściółki, brakowanie drobiu, przestrzeganie programu szczepień, ograniczanie ryzyka chorób przenoszonych zarówno przez ludzi, jak i zwierzęta.


Piśmiennictwo:

1.      Breckmans D. 2017. General introduction to precision livestock farming. Animal Frontiers, 7(1), 6 – 11.

2.      Gilewski R., Wężyk S. 2019. Nowe metody monitorowania w chowie drobiu –PLF

3.      https://informatordrobiarski.pl/nowe-metody-monitorowania-w-chowie-drobiu/sprzet-i-technologie/

4.      Szeleszczuk P. 2003. Praktyczna interpretacja wyników monitoringu serologicznego

5.      w stadach brojlerów kurzych. Część 1 i 2. Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe ESKULAP.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma