Jak minimalizować stopień infekcji Campylobacter spp. w stadach drobiu na etapie produkcji pierwotnej – część II


Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki


W pierwszej części artykułu mieliśmy okazję nakreślić problematykę zakażeń drobiu bakteriami Campylobacter spp. oraz przedstawić zabieg "ubiórki" jako dziura w planie bioasekuracji fermy, przyczyniający się do zwiększonego ryzyka infekcji drobiu tymi bakteriami... i nie tylko. W drugiej części dalej będziemy poruszać się w zagadnieniach dotyczących planu bioasekuracji w kontekście omawianych zagadnień, po to aby w części trzeciej opisać dwie - najlepiej rokujące strategie umożliwiające redukcję stopnia prewalencji oraz infekcji ptaków patogenami Campylobacter spp. - czyli stosowanie dodatków do wody i paszy oraz szczepienie.


Piśmiennictwo:

1.           EFSA and ECDC (European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control), 2019. The European Union One Health 2018 Zoonoses Report. EFSA J. 2019, 17, 5926.

2.           Sommer, H.M.; Høg, B.B.; Larsen, L.S.; Sørensen, A.I.V.; Williams, N.; Merga, J.Y.; Cerda-Cuellar, M.; Urdaneta, S.; Dolz, R.; Wieczorek, K.; Osek, J.; David, B.; Hofshagen, M.; Jonsson, M.; Wagenaar, J.A.; Bolder, N.; Rosenquist, H. Analysis of farm specific risk factors for Campylobacter colonization of broilers in six European countries. Microb. Risk Anal. 2016a, 2–3, 16–26.

3.           Sommer, H.M.; Nauta, M.; Rosenquist, H. Translation of risk factor estimates into on-farm interventions and their effect on Campylobacter broiler flock prevalence. Microb. Risk Anal. 2016b, 2–3, 27–37.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma