Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 1/2020
Spis treści
2.Przepiórka japońska jako ptak użytkowy i organizm modelowy
Danuta Szczerbińska, Mateusz Bucław
5.Szersze spojrzenie na kokcydiozę u kurcząt rzeźnych, cz. II
Marcin Przybyła, Sebastian Nowaczewski
10.Żywienie a wydziobywanie piór u drobiu
Adam Mirowski
13.Badanie powietrza w kurnikach – nowa metoda wykrywania Campylobacter
Kinga Wieczorek, Jacek Osek
17.Ustrzelić Campylobacter
Anna Majkowska, Lidia Markiewicz, Monika Zielińska, Iwona Kieda, Tomasz Jeliński, Marcin Nowicki
18.Technologia lęgu drobiu, cz. II
Jakub Biesek
22.Wpływ stresu oksydacyjnego na produkcyjność i status zdrowotny drobiu, cz. II
Krzysztof Lipiński
26.Nowoczesne oświetlenie LED dla FERM
28.Ograniczanie strat ciepła z budynków inwentarskich, cz. II
Przemysław Marek
32.Tradycyjne i alternatywne metody dezynfekcji jaj wylęgowych, cz. I
Kamil Drabik, Justyna Batkowska
36.Wybrane problemy zdrowotne kur utrzymywanych z dostępem do wybiegu w okresie zimy
Agnieszka Wnuk-Gnich
40.Kwasy organiczne przeciwko nekrotycznemu zapaleniu jelit u brojlerów, cz. I
Paweł Bury-Burzymski
44.Wyniki reprodukcyjne drobiu wodnego a warunki utrzymania
Ewa Gornowicz, Rafał Zwierzyński, Lidia Lewko
49.Jaja pozagniazdowe
Henryka Grażyna Korytkowska
52.Franchishing – przepis na noworoczny sukces!
Adam Kuźma
55.Więcej niż adsorbenty
Renata Olejniczak, Anneliese Mueller
58.Higiena pomieszczeń i obsługiprewencją zakażeń bakteriami Salmonella
Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras
62.Dzień otwarty kurnika z systemem wolierowym Bolegg Gallery firmy Vencomatic Group na FERMIE KAWKI
66.Początki chowu brojlerów w Polsce
Franciszek Brzóska
70. Pasożytnictwo lęgowe u ptaków na przykładzie wybranych gatunków, cz. VI
Zuzanna Kiełek, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli, Julia Maciocha, Łukasz Wardecki
72.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
73.Oświadczenie KRD – IG w sprawie wystąpienia w 2019 roku pierwszego ogniska grypy ptaków u drobiu w Polsce
76.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
77.Rynek jaj – przewidywania na rok 2020
Mariusz Szymyślik