Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 3/2023
Spis treści
2.Uwarunkowania globalnego wzrostu produkcji żywności i ograniczenia głodu (PIŚMIENNICTWO)
Zenon Zduńczyk
7.Produkcja indyków w Polsce w 2022 r.
Marian Biegański
10.Czym odżywiają się zarodki ptaków? Cz. I
Adam Mirowski
14.Czym jest jakość jaj spożywczych? Przegląd czynników genetycznych i środowiskowych, cz. II
Sebastian Wlaźlak, Muhammed Şamil Açar, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak
18.Historia nie pisze się sama. 25 lat obecności Agrifirm w Polsce (CAŁY ARTYKUŁ)
20.Zagadnienia związane z zakażeniami astrowirusami u drobiu wodnego, cz. I
Wojciech Kozdruń
23.Jak oszczędzać energię elektryczną w kurniku
Przemysław Marek
27.Fotowoltaika w hodowli drobiu (CAŁY ARTYKUŁ)
Piotr Miturzyński
28.Tłuszcze w mieszankach paszowych
Franciszek Brzóska
33.Włókno i brojler kurzy – osobno, a może jednak razem?
Jakub Urban, Monika Michalczuk, Martyna Batorska, Adriana Jaroszek, Damian Bień, Patrycja Ciborowska, Anna Zalewska, Arkadiusz Matuszewski
36.Firma Algas - bezpieczeństwo to nasz priorytet (CAŁY ARTYKUŁ)
38.Zasady bioasekuracji
40.System identyfikacji i rejestracji zwierząt – omówienie nowej ustawy
Renata Karbowska-Kuźma
44.Formaldehyd jako czynnik zagrożenia i zakazany dodatek paszowy
Ewelina Patyra, Krzysztof Kwiatek
48.Mikotoksyny – instrukcja obsługi (CAŁY ARTYKUŁ)
Żanetta Chodorowska, Karol Kopeć
52.Jaja gęsie – właściwości fizyczne skorupy, cz. III
Lidia Lewko, Ewa Gornowicz
57.Kadm w środowisku – kumulacja u drobiu i w produktach drobiarskich, cz I
Kamila Lewandowska
61.Zastosowanie chelatów w żywieniu drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
65.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
68.„POULTRY” – nowa branżowa pozycja wydawnicza
70.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
72.Informacje rynkowe
74.Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny
77.Brazylia oraz Ukraina – najwięksi konkurenci polskiego eksportu mięsa kurcząt rzeźnych do Unii
Europejskiej
Mariusz Szymyślik