Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 3/2023
Spis treści
2. Uwarunkowania globalnego wzrostu produkcji żywności i ograniczenia głodu
Zenon Zduńczyk
7. Produkcja indyków w Polsce w 2022 r.
Marian Biegański
10. Czym odżywiają się zarodki ptaków? Cz. I
Adam Mirowski
14. Czym jest jakość jaj spożywczych? Przegląd czynników genetycznych i środowiskowych, cz. II
Sebastian Wlaźlak, Muhammed Şamil Açar, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak
18. Historia nie pisze się sama. 25 lat obecności Agrifirm w Polsce
20. Zagadnienia związane z zakażeniami astrowirusami u drobiu wodnego, cz. I
Wojciech Kozdruń
23. Jak oszczędzać energię elektryczną w kurniku
Przemysław Marek
27. Fotowoltaika w hodowli drobiu
Piotr Miturzyński
28. Tłuszcze w mieszankach paszowych
Franciszek Brzóska
33. Włókno i brojler kurzy – osobno, a może jednak razem?
Jakub Urban, Monika Michalczuk, Martyna Batorska, Adriana Jaroszek, Damian Bień, Patrycja Ciborowska, Anna Zalewska, Arkadiusz Matuszewski
36. Firma Algas - bezpieczeństwo to nasz priorytet
38. Zasady bioasekuracji
40. System identyfikacji i rejestracji zwierząt – omówienie nowej ustawy
Renata Karbowska-Kuźma
44. Formaldehyd jako czynnik zagrożenia i zakazany dodatek paszowy
Ewelina Patyra, Krzysztof Kwiatek
48. Mikotoksyny – instrukcja obsługi
Żanetta Chodorowska, Karol Kopeć
52. Jaja gęsie – właściwości fizyczne skorupy, cz. III
Lidia Lewko, Ewa Gornowicz
57. Kadm w środowisku – kumulacja u drobiu i w produktach drobiarskich, cz I
Kamila Lewandowska
61. Zastosowanie chelatów w żywieniu drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
65. Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
68. „POULTRY” – nowa branżowa pozycja wydawnicza
70. Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
72. Informacje rynkowe
74. Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny
77. Brazylia oraz Ukraina – najwięksi konkurenci polskiego eksportu mięsa kurcząt rzeźnych do Unii
Europejskiej
Mariusz Szymyślik