Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 3/2023

Kup teraz

Spis treści

2.    Uwarunkowania globalnego wzrostu produkcji żywności i ograniczenia głodu

        Zenon Zduńczyk

7.    Produkcja indyków w Polsce w 2022 r.

        Marian Biegański

10.  Czym odżywiają się zarodki ptaków? Cz. I

        Adam Mirowski

14.  Czym jest jakość jaj spożywczych? Przegląd czynników genetycznych i środowiskowych, cz. II

        Sebastian Wlaźlak, Muhammed Şamil Açar, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak

18.  Historia nie pisze się sama. 25 lat obecności Agrifirm w Polsce

20.  Zagadnienia związane z zakażeniami astrowirusami u drobiu wodnego, cz. I

        Wojciech Kozdruń

23.  Jak oszczędzać energię elektryczną w kurniku

        Przemysław Marek

27.  Fotowoltaika w hodowli drobiu

        Piotr Miturzyński

28.  Tłuszcze w mieszankach paszowych

        Franciszek Brzóska

33.  Włókno i brojler kurzy – osobno, a może jednak razem?

        Jakub Urban, Monika Michalczuk, Martyna Batorska, Adriana Jaroszek, Damian Bień, Patrycja Ciborowska, Anna Zalewska, Arkadiusz Matuszewski

36.  Firma Algas - bezpieczeństwo to nasz priorytet

38.  Zasady bioasekuracji

40.  System identyfikacji i rejestracji zwierząt – omówienie nowej ustawy

        Renata Karbowska-Kuźma

44.  Formaldehyd jako czynnik zagrożenia i zakazany dodatek paszowy

        Ewelina Patyra, Krzysztof Kwiatek

48.  Mikotoksyny – instrukcja obsługi

        Żanetta Chodorowska, Karol Kopeć

52.  Jaja gęsie – właściwości fizyczne skorupy, cz. III

        Lidia Lewko, Ewa Gornowicz

57.  Kadm w środowisku – kumulacja u drobiu i w produktach drobiarskich, cz I

        Kamila Lewandowska

61.  Zastosowanie chelatów w żywieniu drobiu

        Henryka Grażyna Korytkowska

65.  Drobiarstwo w Polsce i na świecie

        Andrzej Konarkowski

68.  „POULTRY” – nowa branżowa pozycja wydawnicza

70.  Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE

        Elżbieta Anders

72.  Informacje rynkowe

74.  Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny

77.  Brazylia oraz Ukraina – najwięksi konkurenci polskiego eksportu mięsa kurcząt rzeźnych do Unii

Europejskiej

Mariusz Szymyślik

Kup teraz

Zdjęcie życzeń świątecznych 2022

Bieżący numer