Uwarunkowania globalnego wzrostu produkcji żywności i ograniczenia głodu


Zenon Zduńczyk


Ostatni, szósty raport na temat globalnych kryzysów żywnościowych zaczyna się stwierdzeniem, że poziom głodu w świecie pozostaje alarmująco wysoki, a w 2021 r. przekroczono wszystkie poprzednie rekordy i obecnie dotyka blisko 193 mln ludzi z 53 krajów, co oznacza wzrost o prawie 40 milionów osób w porównaniu do poprzedniego szczytu z 2020 r. (GRFC 2022). Według najnowszych danych FAO liczba osób niedożywionych jest czterokrotnie większa (FAO, 2022). Z raportu Biura Analiz Parlamentu Europejskiego (EPRS, 2022), jaki ukazał się z okazji tegorocznego Światowego Dnia Żywności wynika, że 39 mln Europejczyków nie może sobie pozwolić na codzienny posiłek wysokiej jakości. Informacje te uzasadniają pytanie, jakie czynniki ograniczają możliwość szybkiego wzrostu światowej produkcji żywności, w pierwszej kolejności produkcji roślinnej, w konsekwencji również produkcji zwierzęcej. Celem artykułu jest odpowiedź na to pytanie, z wykorzystaniem najnowszych badań, jak też wcześniejszych publikacji w najwyżej notowanych czasopismach naukowych świata (w tym Nature i Science), dotyczących potrzeb żywnościowych świata zmierzającego do ponad 9 mld ludzi w roku 2050. W tym kontekście skrótowo omówiono zasoby ziemi uprawnej i wody, możliwości wzrostu plonów roślin, szanse wykorzystania produktów biotechnologii oraz zmniejszenia strat w łańcuchu produkcji i dystrybucji żywności.

Piśmiennictwo:

1.      AAD, 2022. Action Against Desertification. https://www.fao.org/in-action/action-against-desertification/en/.

2.      Bailey-Serres J., Parker J.E., Ainsworth E.A., Oldroyd G.E.D., Schroeder J.I. 2019. Genetic strategies for improving crop yields. Nature 575:109–118.

3.      Benton T.G., Bieg C., Harwatt H., Pudasaini R, Wellesley L. 2021. Food system impacts on biodiversity loss. Three levers for food system transformation in support of nature. Research Paper. ISBN 978 1 78413 433 4. (https://www.chathamhouse.org/sites/default/ files/2021-02/2021-02-03-food-system-biodiversity-loss-benton-et-al_0.pdf).

4.      Bräutigam K-R., Jörissen J., Priefer C. 2014. The extent of food waste generation across EU-27: Different calculation methods and the reliability of their results. Waste Management & Research 32(8): 683–694.

5.      EPRS, 2022. Katsarova I., Chahri S., Killmayer L. World Food Day 2022: Leave no one behind. European Parliamentary Research Service. https://thoughtforfood.org/content-hub/world-food-day-2022-leave-no-one-behind/.

6.      Evenson R.E., Gollin D. 2003. Assessing the Impact of the Green Revolution, 1960 to 2000 Science 300, 758-762. DOI: 10.1126/science.107871

7.      FAO, 2011. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAOSTAT). http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx#ancor (accessed, March 2011).

8.      FAO, 2018. Water Scarcity – One of the greatest challenges of our time. https://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1185405/ (Ostatnia aktualizacja 01/06/2020).

9.      FAO, 2019. The state of food and agriculture. Moving forward on food loss and waste reduction. http://www.fao.org/3/ca6030en/ca6030en.pdf

10.  FAO, 2020. Land use [online]. Rome. http://www.fao.org/ faostat /en/#data/RL.

11.  FAO, 2020a. The State of Food and Agriculture 2020. Overcoming water challenges in agriculture. http://www.fao.org/3/cb1447en/CB1447EN.pdf.

12.  FAO, 2022. FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. In Brief to The State of Food Security and Nutrition in the World 2022. Repurposing food and agricultural policies to make healthy diets more affordable. Rome, FAO. https://doi.org/10.4060/cc0640en

13.  Foley J.A., Ramankutty N., Brauman K.A., Cassidy E.S., Gerber J.S., Johnston M., Mueller N.D., O’Connell C., Ray D.K., West P.C., Balzer C., Bennett E.M, Carpenter S.R., Hill, J.  Monfreda C., Polasky S., Rockström J., Sheehan J.,  Siebert S., Tilman D., Zaks D.P.M. 2011. Solutions for a cultivated planet. Nature 478, 337–342.

14.  Gaskell G., Allum N., Bauer M., Durant J., Allansdottir A., Bonfadelli H., Boy D., de Cheveigne S., Fjaestad B., Gutteling J.M., Hampel J., Jolsoe E., Jesuino J.C., Kohring M., Kronberger N., Midden C., Nielsen T.H., Przestalski A., Rusanen T., Sakellaris G., Torgersen H., Twardowski T. 2000. Biotechnology and the European Public. Nature Biotechnol. 18: 935-938.

15.  Godfray H.C.J., Beddington J.R., Crute I.R., Haddad L., Lawrence D., Muir J.F., Pretty J., Robinson S., Thomas S.M., Toulmin C. 2010. Food Security: The Challenge of Feeding 9 billion People. Science 327, 5967: 812-818

16.  GRFC 2022, 2022. FSIN and Global Network Against Food Crises. 2022. https://www.fao.org/3/cb9997en/cb9997en.pdf

17.  Hamdan M.F., Mohd Noor S.N., Abd-Aziz, N., Pua T.-L., Tan B.C. 2022. Green Revolution to Gene Revolution: Technological Advances in Agriculture to Feed the World. Plants 11, 1297.

18.  ISAAA 2019: ISAAA Brief 55-2019: Executive Summary Biotech Crops Drive Socio-Economic Development and Sustainable Environment in the New Frontier. https://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/55/executivesummary/default.asp.

19.  Mancosu N., Snyder R.L., Kyriakakis G., Spano D. 2015. Water Scarcity and Future Challenges for Food Production. Water 7(3), 975-992.

20.  Mueller N.D., Gerber J.S., Johnston M., Ray D.K., Ramankutty N., Foley J.A. 2012. Closing yield gaps through nutrient and water management. Nature 490: 254–257, ttps://doi.org/10.1038/nature11420.

21.  Pretty J. 2008. Agricultural sustainability: concepts, principles, and evidence Phil. Trans. R. Soc. B 363: 447–465.

22.  Porkka M., Gerten D., Schaphoff S., Siebert S., Kummu M. 2016. Causes and trends of water scarcity in food production. Environ. Res. Lett. 11, 015001.

23.  Ray D.K., Ramankutty N., Mueller N.D., West P.C., Foley J.A. 2012. Recent patterns of crop yield growth and stagnation. Nature Communications 3: 1293. 

24.  Ray D.K., Mueller N.D., West P.C., Foley J. A. 2013. Yield trends are insufficient to double global crop production by 2050. PLoS ONE8, e66428.

25.  Ramankutty N., Evan A. T., Monfreda C., Foley J.A.2008. Farming the planet: 1. Geographic distribution of global agricultural lands in the year 2000. Glob. Biogeochem. Cycles 22, GB1003.

26.  SFSN, 2021. State of Food Security and Nutrition in the World – Report and InBrief. https://www.wfp.org/publications/2021-state-food-security-and-nutrition-world-report-and-inbrief. 12 July 2021

27.  Stenmarck Å., Jensen C., Quested T., Moates G. 2016. Estimates of European food waste levels. Report from the EU FUSIONS project. https://www.eu-fusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European%20food%20waste%20levels.pdfhttps://www.researchgate.net/publication/301216380.

28.  Tilman D., Balzer C., Hill J., Befort B.L. 2011. Global food demand and the sustainable intensification of agriculture. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 108: 1–5.

29.  Tilman D., Clark, M. 2014. Global diets link environmental sustainability and human health. Nature, 515(7528), 518-522.

30.  UNCAT, 2022. United Nations Conference on Trade and Development. https://unctad.org/news/black-sea-grain-initiative-offers-hope-shows-power-trade.

31.  ISAAA 2021: ISAAA Brief 56-2019: Breaking barriers with breeding:

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma