Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 2/2023
Spis treści
2.Indyk biały czy kolorowy? (PIŚMIENNICTWO)
Anna Czech, Justyna Batkowska
6.Wirusowe zapalenie jelit kaczek, cz. II
Karolina Piekarska, Natalia Styś-Fijoł, Agnieszka Stolarek
10.Czym jest jakość jaj spożywczych? Przegląd czynników genetycznych i środowiskowych, cz. I
Jakub Biesek, Muhammed Şamil Açar, Sebastian Wlaźlak, Mirosław Banaszak
14.Wpływ mikrobiot jelitowych na łagodzenie toksyczności zearalenonu u brojlerów (PIŚMIENNICTWO)
Magda Gajęcka, Maciej T. Gajęcki
18.Nasiona łubinów dla drobiu
T. Barowicz
22.Mikotoksyny – niewidzialny intruz w twojej wylęgarni (CAŁY ARTYKUŁ)
Lorran Baeumle Gabardo, Elle Chadwick,Karol Kopeć
26.Skaza wysiękowa - zagadnienia żywieniowe
Adam Mirowski
29.Glinokrzemiany w produkcji drobiarskiej
Henryka Grażyna Korytkowska
32.Ścielarki do słomy
Przemyslaw Marek
35.AGROBLAZ - farm machinery (CAŁY ARTYKUŁ)
36.Jaja gęsie – właściwości fizyczne, cz. II
Lidia Lewko, Ewa Gornowicz
39.Kokcydioza drobiu grzebiącego
Kamila Bobrek, Milena Skrok, Andrzej Gaweł
44.Pomiot kurzy czy to dobry substrat dla biogazowni?
Anna Smurzyńska-Łukasik
47.Potencjał energetyczny obornika i pomiotu kurzego (CAŁY ARTYKUŁ)
48.Nie musisz być omnibusem by znać swoje prawa
Renata Karbowska-Kuźma
52.Energia metaboliczna pasz drobiowych
Franciszek Brzóska
56.Przetworzone białka zwierzęce w żywieniu zwierząt gospodarskich – aspekty prawne stosowania i kontroli laboratoryjnej w paszach(PIŚMIENNICTWO)
Anna Weiner, Martyna Skowronek, Monika Mazur-Frejowska, Krzysztof Kwiatek
60.Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny
64.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
67.Informacje rynkowe
69.Rynek jaj – przewidywania na rok 2023
Mariusz Szymyślik