Indyk biały czy kolorowy?


Anna Czech, Justyna Batkowska


Mięso indycze jest drugim najczęściej spożywanym mięsem drobiowym na świecie. W znakomitej większości jest ono pozyskiwane od szybkorosnących, szerokopierśnych białych ptaków o niemal 85% wydajności rzeźnej. Tak dużą efektywność osiągnięto poprzez wieloletnią pracę hodowlaną, selekcjonując indyki w kierunku zwiększenia masy ciała, lepszego wykorzystania paszy, przyrostu mięśni piersiowych i mięśni nóg. Dodatkowym aspektem selekcji jest białe upierzenie ptaków, gwarantujące uzyskanie jednolitej, estetycznej tuszki o jasnej skórze.

Piśmiennictwo:

1.           Blair M.E., Potter L.M., Hulet R.M., 1989. Effects of varying fat and protein in diets of growing large white turkeys. 1. Carcass characteristics. Poultry Science 68: 287-296.

2.           Brant A.W., 1998. A brief history of the turkey. World’s Poultry Science Journal, 54: 365-373.

3.           Castellini C., Dal Bosco A., Mugnai C., Bernardini M., 2003. Performance and behaviour of chickens with different growing rate reared according to the organic system. Italian Jornal of Animal Science, 1: 291-300.

4.           Işgüzar E. R. G. Ü. L., 2003. Growth, carcass traits and meat quality of Bronze and White turkeys in Isparta province of Turkey. Archives Animal Breeding, 46(5): 471-481.

5.           Kurek A., 2022. Na królewski stół – indyk naturalnie. Top Agrar, (4): 58-60.

6.           Rémignon H., Desrosiers V., Marche G., 1996. Influence of increasing breast meat yield on muscle histology and meat quality in the chicken. Reproduction Nutrition Development, 36: 523-530.

7.           Rizzi C., Marangon A., Chiericato G. M., 2007. Effect of genotype on slaughtering performance and meat physical and sensory characteristics of organic laying hens. Poultry Science, 86:128–135.

8.           Sarica M, Ocak N, Turhan S, Kop C, Yamak US., 2011. Evaluation of meat quality from 3 turkey genotypes reared with or without outdoor access. Poultry Science, 90(6): 1313-23.

9.           Vasiukov K., Drabik K., Kłos A., Spustek D., Batkowska J., 2020. Rasy i odmiany indyków – historycznie i obecnie. Polskie Drobiarstwo, 9: 56-60.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma