Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 1/2023
Spis treści
2.Barwniki w diecie kur niosek, cz. II
Julia Riedel, Wojciech Wójcik, Krzysztof Damaziak
6.Zastosowanie hydroponicznych zbóż jako uzupełnienie diety kur nieśnych (PIŚMIENNICTWO)
Handzi Mardan, Marek Balcerak, Marcin Gołębiewski, Piotr Hajduk, Klaudia Gwadera, Krzysztof Damaziak, Nikolaj Jakowczik, Oleg Gridnew
8.Znaczenie bakteriofagów w produkcji drobiarskiej (CAŁY ARTYKUŁ)
Rafał Kędzia, Ewelina Wójcik
12.Jak rozwiązać problem wilgoci w budynku inwentarskim?
Przemysław Marek
16.Rewolucja czy ewolucja w ocenie pasz dla drobiu?
Franciszek Brzóska
21.Drożdże w diecie drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
24.Dlaczego tak często lekceważymy rolę mikotoksyn w produkcji drobiarskiej? (CAŁY ARTYKUŁ)
Sander Janssen, Karol Kopeć
28.Małe rozmiarem, duże potencjałem? Wybrane nanocząstki w żywieniu drobiu, cz. IV
Arkadiusz Matuszewski, Damian Bień, Patrycja Ciborowska, Jakub Urban
31.Nowelizacja kodeksu spółek handlowych – istotne zmiany dla branży drobiarskiej, cz. II
Renata Karbowska-Kuźma
34.Rozwój kości u drobiu (CAŁY ARTYKUŁ)
Stanisław Budnik, Mireille Huard
37.Ołów w środowisku – kumulacja u drobiu i w produktach drobiarskich (PIŚMIENNICTWO)
Agata Kuklińska, Robert Kupczyński
41.Wirusowe zapalenie jelit kaczek, cz.I
Karolina Piekarska, Natalia Styś-Fijoł, Agnieszka Stolarek
44.VINOVO - nowoczesne narzędzie wczesnej odporności (CAŁY ARTYKUŁ)
46.Jaja gęsie – właściwości fizyczne, cz.I
Lidia Lewko, Ewa Gornowicz
50.Jubileusz 60-lecia hodowli gęsi Białej Kołudzkiej® w Zakładzie Doświadczalnym Kołuda Wielka (CAŁY ARTYKUŁ)
Jakub Badowski
52.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
56.Rynek Rolny – analizy, tendencje, oceny
60.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
62.Informacje rynkowe
64.Grypa ptaków coraz poważniejszym zagrożeniem dla przemysłu drobiarskiego
Andrzej Konarkowski
65.Przewidywania i prognozy dla rynku skupu żywca kurcząt rzeźnych oraz rynku mięsa brojlerów kurzych na rok 2023
Mariusz Szymyślik