Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 12/2021

Kup teraz

Spis treści

2.     Ptaki, nie tylko domowe raport - 2021

        M. Pawlak

6.     Charakterystyka jajowodu ptaków, cz. I. Budowa i funkcja

        A. Hrabia

10.   Histomonas meleagridis – nowe spojrzenie na stary problem

        K. Wódz, P. Kwieciński, A. Kwieciński, T. Nowak

15.   Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. II

        W. Kozdruń

20.   Produkcja kurcząt wolnorosnących – przyszłość?

22.   Kwasy organiczne w żywieniu drobiu – nowe koncepcje

        K. Lipiński

26.   Jakie znaczenie ma suplementacja aminokwasów w żywieniu drobiu? Cz. I

        A. Mirowski

30.   Uwzględnienie strawności jelitowej aminokwasów u brojlerów

        M. Gajęcka, M. Gajęcki

35.   15 lat systemu automatycznego ważenia drobiu

        JOTAFAN WGJ-8

        A. Zagórski

38.   FLHS - jedna z najważniejszych chorób metabolicznych u kur nieśnych

        A. Arczewska-Włosek, S. Orczewska-Dudek, S. Świątkiewicz

42.   Polisacharydy nieskrobiowe (NSP) w krajowych zbożach paszowych

        F. Brzóska

46.   Niższe koszty ogrzewania i mniej CO2 w produkcji brojlerów

        A. Schulz, J. Peschel

50.   Ekonomiczne i moralne problemy uśmiercania kogutków

        S. Wężyk, R. Gilewski

54.   XXIV Sympozjum Drobiarskie

55.   Jubileusz prof. dr hab. Heleny Puchajda-Skowrońskiej

        J. Jankowski

58.   Chelaty, kompleksy, proste sole i tlenki – wiele twarzy suplementacji mineralnej

        G, Predieri, R. Barea, S. Peris

64.   Ekonomiczna termoizolacja kurnika

        P. Marek

68.   Naukowcy z olsztyńskiej weterynarii prowadzą badania zmierzające do ograniczenia stosowania antybiotyków w chowie drobiu

71.   Młodzi naukowcy realizują badania na rzecz Wspólnego Zdrowia, cz. I

        K. Stadnicka

74.   Sygnaliści - ostatni gwizdek na wprowadzenie zmian w przedsiębiorstwach drobiarskich

        R. Karbowska-Kuźma

78.   Wpływ stosowania substancji zakwaszających na funkcjonowanie przewodu pokarmowego – dlaczego jest ważny?

        A. Andrzejewska–Zasiadczyk

80.   Drobiarstwo w Polsce i na świecie

        A. Konarkowski

83.   Soja pod lupą - sprawozdanie z konferencji

84.   Analiza: Polski rynek jajeczny coraz bardziej zależny od eksportu

K. Gawrońska

Kup teraz

Bieżący numer