Uwzględnienie strawności jelitowej aminokwasów u brojlerów


Magdalena Gajęcka, Maciej Gajęcki


Archiwum

Trawienie białka i jelitowe wchłanianie aminokwasów ma kluczowe znaczenie dla wzrostu brojlerów. Przejście aminokwasów przez enterocyty błony śluzowej jelita jest skomplikowane ze względu na wejście w szlak anaboliczny lub kataboliczny, co zmniejsza ich dostępność pozajelitową.

Pis Trawienie białka i jelitowe wchłanianie aminokwasów ma kluczowe znaczenie dla wzrostu brojlerów. Przejście aminokwasów przez enterocyty błony śluzowej jelita jest skomplikowane ze względu na wejście w szlak anaboliczny lub kataboliczny, co zmniejsza ich dostępność pozajelitową.


Piśmiennictwo:

1.      Alexandratos, N., Bruinsma, J. World Agriculture Towards 2030/2050: The 2012 Revision; ESA Working paper No.12-03; Food and Agricultural Organisation: Rome, Italy, 2012.

2.      Cant, J.P., McBride, B.W., Croom, W.J. The regulation of intestinal metabolism and its impact on whole animal energetics. J. Anim. Sci. 1996, 74, 2541-2553.

3.      Chrystal, P.V., Moss, A.F., Yin, D., Khoddami, A., Naranjo, V.D., Selle, P.H., Liu, S.Y. Glycine equivalent and threonine inclusions in reduced-crude protein, maize-based diets impact on growth performance, fat deposition starch-protein digestive dynamics and amino acid metabolism in broiler chickens. Anim. Feed Sci. Technol. 2020, 261, 114387.

4.      Eits, R.M., Kwakkel, R.P., Verstegen, M.W.A., Den Hartog, L.A. Dietary balanced protein in broiler chickens. 1. A flexible and practical tool to predict dose-Response curves. Br. Poult. Sci. 2005a, 46, 300-309.

5.      Eits, R.M., Giesen, G.W.J., Kwakkel, R.P., Verstegen, M.W.A., Den Hartog, L.A. Dietary balanced protein in broiler chickens. 2. An economic analysis. Br. Poult. Sci. 2005b, 46, 310-317.

6.      Goldberg, A.L. Protein degradation and protection against misfolded or damaged proteins. Nature 2003, 426, 895-899.

7.      Herwig, E., Abbott, D., Schwean-Lardner, K.V., Classen, H.L. Effect of rate and extent of starch digestion on broiler chicken performance. Poult. Sci. 2019, 98, 3676-3684.

8.      Kazula, A., Kazula, E. Proteasomy a nowe kierunki terapii. Farm. Pol. 2009, 65(7), 511-523.

9.      Macelline, S.P., Chrystal, P.V., Toghyani, M., Kidd, M.T., Selle, P.H., Liu, S.Y. Ideal protein ratios and dietary crude protein contents interact in broiler chickens from 14 to 35 days post-hatch. Proc. Aust. Poult. Sci. Symp. 2021, 32, 180-183.

10.  Moss, A.F., Sydenham, C.J., Moss, A.F., Khoddami, A., Naranjo, V.D., Liu, S.Y., Selle, P.H. Dietary starch influences growth performance, nutrient utilisation and digestive dynamics of protein and amino acids in broiler chickens offered low-protein diets. Anim. Feed Sci. Technol. 2018, 237, 55-67.

11.  Pedersen, N.B., Hanigan, M., Zaefarian, F., Cowieson, A.J., Nielsen, M.O., Storm, A.C. The influence of feed ingredients on CP and starch disappearance rate in complex diets for broiler chickens. Poult. Sci. 2021, 100, 101068.

12.  Petracci, M., Soglia, F., Madruga, M., Carvalho, L., Ida, E., Estevez, M. Wooden-breast, white striping, and spaghetti meat: Causes, consequences and consumer perception of emerging broiler meat abnormalities. Comp. Rev. Food Sci. Food Saf. 2019, 18, 565-583.

13.  Sklan, D., Noy, Y. Catabolism and deposition of amino acids in growing chicks: Effect of dietary supply. Poult. Sci. 2004, 83, 952-961.

14.  Sydenham, C.J., Truong, H.H., Moss, A.F., Selle, P.H., Liu, S.Y. The differing impacts of fishmeal and corn starch inclusions in sorghum-soybean meal diets on growth performance, nutrient utilisation, starch and protein digestive dynamics of broiler chickens. Anim. Feed Sci. Technol. 2017, 227, 32-41.

15.  Vignale, K., Caldas, J.V., England, J.A., Boonsinchai, N., Magnuson, A., Pollock, E.D., Dridi, S., Owens, C.M., Coon, C.N. Effect of white striping myopathy on breast muscle (Pectoralis major) protein turnover and gene expression in broilers. Poult. Sci. 2017, 96, 886-893.

16.  Wu, G., Bazer, F.W., Cross, H.R. Land-based production of animal protein: Impacts, efficiency, and sustainability. Ann. N. Y. Acad. Sci. 2014, 1328, 18-28.

Bieżący numer