Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 8/2021
Spis treści
2.Zakład Doświadczalny Żywienia Zwierząt w Gorzyniu, cz. II
Katarzyna Perz, dr hab. Marcin Hejdysz
8.Jaja są wspaniałe, chociaż mają swoje wady
Andrzej Konarkowski
12.Żywienie a wodobrzusze u kurcząt brojlerów, cz. II
Adam Mirowski
16.Znaczenie „soku z granatu” w produkcji drobiarskiej - przepis na błędy i tragedię
Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki
20.Egginject® i system podwójnego ciśnienia. Nowa technologia szczepienia do jaja
Miren Arbe Ugalde
22.Wybrane zagadnienia związane z chorobami wirusowymi drobiu wodnego, cz. II
Wojciech Kozdruń
26.Zarządzanieżywieniem wreprodukcyjnymstadzie kur mięsnych
Agata Dankowiakowska
30.Walory sensoryczne i prozdrowotne mięsa kaczek
Elżbieta Tyksińska
34.15 elementów, które należy wziąć pod uwagę przy ocenie i stosowaniu alternatywnych surowców
Lesley Nernberg
38.„Od pola do stołu” – strategia Komisji Europejskiej na rzecz sprawiedliwego, zdrowego
i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego
Renata Karbowska-Kuźma
42.Przechowywanie obornika drobiowego na płytach obornikowych
Przemysław Marek
46.Jedno- czy dwukrotne dziennie żywienie rodzicielskich kur mięsnych
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
49.Żywienie, środowisko i genotyp jako czynniki wpływające na jakość mięsa drobiowego
Damian Bień, Marta Grzesik, Monika Michalczuk, Joanna Marchewka
54.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
56.Program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku
Gallus Gallus na 2021 r. – wybrane zagadnienia prawne, cz. I
Patrycja Amrozińska-Kasiak
59.Rynek Drobiu - stan i perspektywy
62.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
64.Rynek jaj: dostawy z Ukrainy w 2021 roku
Katarzyna Gawrońska