Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 8/2022
Spis treści
2. Genetyka i hodowla drobiu – z perspektywy 30-lecia
Tomasz Szwaczkowski
8. Metody biotechnologiczne w ochronie bioróżnorodności ptaków
Ewa Łukaszewicz
12. Roślinne substancje biologicznie czynne w walce z zarazkami jelitowymi, cz. II
Adam Mirowski
16. Kokcydioza drobiu (CAŁY ARTYKUŁ)
Albertem Nakielskim
20. Mykobakteriozy ptaków, cz. IV
Artur Ciszewski, Łukasz Jarosz, Agnieszka Marek, Zbigniew Grądzki
24. Postbiotyki - charakterystyka i wpływ na zdrowotność i produkcyjność drobiu
Anna Arczewska-Włosek, Sylwester Świątkiewicz
28. Rezystom przewodu pokarmowego drobiu - geny oporności na antybiotyki
Aleksandra Dunisławska
30. Kokcydioza drobiu – nowe wyzwania i możliwości kontroli choroby
Albert Nakielski
33. Pozytywne i negatywne aspekty sztucznego unasieniania drobiu
Artur Szyłak, Wiktor Tarłowski, Bożena Króliczewska
37. Salmonella na fermach drobiu - profilaktyka i zasady zwalczania
Agata Dankowiakowska
42. Koncentrat włókna surowego ARBOCEL® niezbędny element w produkcji drobiarskiej (CAŁY ARTYKUŁ)
Jakub Urban, Adriana Jaroszek, Damian Bień, Martyna Batorska, Monika Michalczuk
46. Jajo od środka, czyli cechy istotne dla zarodka
Weronika Ragus, Zuzanna Brzycka, Monika Grzybulska, Jakub Biesek
50. Biotechnologia – modyfikacje genetyczne roślin paszowych
Franciszek Brzóska
55. Ile żyta dla niosek? (CAŁY ARTYKUŁ)
Mariusz Kopeć
56. Aktualne problemy w patologii drobiu (CAŁY ARTYKUŁ)
59. Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
61. XXV Sympozjum Drobiarskie (SYMPOZJUM)
62. Rynek Drobiu – stan i perspektywy
65. Informacje rynkowe
66. Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
69. Szacunki dynamiki rocznych zmian bieżącej produkcji drobiarskiej w obszarze europejskim na podstawie danych o wylęgach piskląt
Katarzyna Gawrońska