Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 11/2021
Spis treści
2. Konopie w żywieniu brojlerów – naprawdę szczęśliwe ptaki?
Dominika Szkopek, Misza Kinsner, Paweł Konieczka
6. Niedobory witamin w diecie indyków, cz. II
Henryka Grażyna Korytkowska
10. Koncepcja „Jedno zdrowie” wspólne wyzwanie dla medycyny, weterynarii i ekologii
Agata Andrzejewska, Michał Majewski
14. Przyczyny biegunek u drobiu, cz. II
Adam Mirowski
18. Strategia Zielonego Ładu a produkcja drobiarska
Jakub Biesek
22. Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. I
Wojciech Kozdruń
26. Optymalny wybór systemu grzewczego dla drobiu cz. II
Przemysław Marek
30. Włókno surowe w reprodukcji drobiu
Agata Dankowiakowska
34. Skórnikowate w obiektach inwentarskich i ich zwalczanie
Stanisław Ignatowicz
40. Efektywność enzymów w paszach dla brojlerów.
Pasze zawierające śrutę rzepakową
Franciszek Brzóska
44. Amoniak z pomiotu drobiowego – znaczenie zdrowotne i sugestie prewencyjne
Magdalena Gajęcka, Maciej Gajęcki
48. Wybrane czynniki wpływające na jakość mięsa drobiowego
Dawid Ziobro, Kinga Rokicka, Karolina Wengerska, Małgorzat Stopyra, Justyna Batkowska, Kamil Drabik
52. Włókno pokarmowe w żywieniu - reportaż Biochem
54. Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w dokumentach prawnych UE
Elżbieta Anders
56. Z myślą o drobiu - reportaż Agrolok
58. Ochrona ptaków dziko żyjących i ich siedlisk - monitoring na przykładzie bociana czarnego, cz. III
Anna Drożdżowska, Monika Łukasiewicz-Mierzejewska
61. Nowe oblicze świadczenia pracy w XXI wieku
Renata Karbowska-Kuźma
64. Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
67. LXXXV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego w Olsztynie
Anna Wójcik Anna, Sara Dzik
69. Raport: Straty w pogłowiu drobiu w Polsce z powodu HPAI
Katarzyna Gawrońska