Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 6/2019
Spis treści
2.Zwalczanie much w kurnikach, cz. II
Stanisław Ignatowicz
6.Wybrane zagadnienia chowu i hodowli gęsi
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj
10.Runting-stunting syndrome, czyli dlaczego kurczaki nie rosną? Cz. II
Marcin Śmiałek, Paweł Hefta, Adam Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Andrzej Koncicki
14.Emisja amoniaku z budynków dla kurcząt brojlerów
Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
19.Oddziaływanie olejków eterycznych wobec patogennych szczepów Escherichia coli
Michalina Adaszyńska-Skwirzyńska
24.5 łatwych kroków aby sprawdzić skuteczność fumigacji
Jason Cormick
26.Samorzutne pękanie tętnic u indyków
Bartłomiej Tykałowski, Joanna Kowalczyk, Piotr Koncicki, Andrzej Koncicki
30.Techniczne sposoby zapobiegania stresowi cieplnemu u drobiu
Przemysław Marek
35.Pasożytnictwo lęgowe u ptaków na przykładzie wybranych gatunków, cz. I
Zuzanna Kiełek, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli, Julia Maciocha, Łukasz Wardecki
38.Wpływ stresu cieplnego na układ pokarmowy drobiu
Adam Mirowski
42.Mniej stłuczek – zysk dla producenta i konsumenta
Henryka Grażyna Korytkowska
46.Temperament u zwierząt – czym jest i jakie ma znaczenie dla hodowcy, cz. II
Joanna Rosenberger
50.Wybrane parametry oceny konsumenckiej mięsa drobiu wodnego, cz. I
Ewa Gornowicz, Rafał Zwierzyński, Lidia Lewko, Artur Kryza
54.Funkcjonowanie przewodu pokarmowego drobiu: Wszystko tkwi w szczegółach
Rual Lopez-Ulibarri
56.Możliwości wykorzystania nasion łubinów w żywieniu drobiu
Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz
60.Selen w paszy dla drobiu
Mariusz Pietras, Tadeusz Barowicz
64.Suszone wytłoki owocowe – potencjalny komponent
Jerzy Juśkiewicz, Przemysław Zduńczyk
68.Ustawa „antyodorowa” – novum legislacyjne!
Adam Kuźma
71.Klimat i dobrostan
72.Doktor Honoris Causa - prof. Jan Jankowski
Barbara Biesiada-Drzazga
74.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
77.Struktura chowu kur niosek w UE w 2018 roku
Katarzyna Gawrońska, Mariusz Szymyślik