Możliwości wykorzystania nasion łubinów w żywieniu drobiu


Katarzyna Perz, Marcin Hejdysz


Od 2014 r. Polska zajmuje w produkcji drobiarskiej pierwsze miejsce wśród krajów Unii Europejskiej. Jako główny komponent paszowy, stanowiący w mieszankach dla drobiu źródło białka ogólnego, stosowana jest poekstrakcyjna śruta sojowa (PŚS). Nasz kraj importuje jej ponad 2 mln ton rocznie, a aż 60% importowanej PŚS wykorzystywane jest w żywieniu drobiu. PŚS cechuje się wysoką zawartością białka ogólnego (ok. 44% SM) oraz korzystnym składem aminokwasowym, jednakże 94% produkowanej na świecie PŚS pochodzi od nasion soi genetycznie modyfikowanej (GMO), co budzi duże kontrowersje wśród konsumentów. Dodatkowo wysoki import pasz białkowych stanowi także pewnego rodzaju zagrożenie dla bezpieczeństwa białkowego kraju. Rośliny bobowate, m.in. łubiny, mogą stanowić pewną alternatywę dla PŚS.
Liter •   Beyene G. I in., 2014. Replacing Soybean Meal With Processed Lupin (Lupinus Albus) Meal As Poultry Layers Feed. Livestock Research For Rural Development 26 (11).
•             CVB Feed Table. 2016. Chemical Composition and nutritional values of feedstuffs. Federatie Nederlandse Diervoederketen. 313.
•             Drażbo A. i in., 2014. Fatty Acid Composition, Physicochemical And Sensory Properties Of Eggs From Laying Hens Fed Diets Containing Blue Lupine Seeds. Europ.Poult.Sci., 78.
•             Florek J. Czerwińska-Kayzer D. Jerzak M. A. 2015. Aktualny Stan I Wykorzystanie Produkcji Upraw Roślin Strączkowych. Frag. Agron. 29 (4). 45–55.
•             Geigerova M. 2017. Effect Of Dietary Lupin (Lupinus Albus)
On The Gastrointestinal Microbiota Composition In Broiler Chickens And Ducks. Czech J. Anim. Sci. 62. (9). 369–376.
•             Jerzak M. A. Mikulski W. 2017. Znaczenie dopłat do produkcji roślin strączkowych w odbudowie rynku rodzimych surowców białkowych pochodzenia roślinnego w Polsce. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej. 2(351). 152-163.
•             Kaczmarek S. A. i in., 2016a. The Nutritional Value Of Yellow Lupin (Lupinus Luteus L.) For Broilers. Animal Feed Science And Technology 222. 43–53.
•             Kaczmarek S.A. i in., 2016b Inclusion Of White Lupin (Lupinus Albus) Meal On Performance, Nutrient Digestibility And Intestinal Morphology Of Broiler Chickens. British Poultry Science. Vol. 57. No. 3. 364–374
•             Kapusta F. 2012. Rośliny strączkowe źródłem białka dla ludzi i zwierząt. Nauki inżynierskie i technologie. 1. 16-33.
•             Krawczyk M. I In., 2015a. Effect Of Yellow Lupine (L. Luteus) On The Egg Yolk Fatty Acid Profile, The Physicochemical And Sensory Properties Of Eggs, And Laying Hen Performance. 2015 Poultry Science 00:1–8.
•             Krawczyk M. i In., 2015b. The Effect Of Dietary Yellow Lupine (L. Luteus Cv. Baryt) On Growth Performance, Carcass Characteristics, Meat Quality And Selected Serum Parameters Of Turkeys. Journal Of Animal And Feed Sciences. 24. 61-70.
•             Nalle C. L. i in., 2011a. Nutritional Value Of Narrow-Leafed Lupin (Lupinus Angustifolius) For Broilers. British Poultry Science Volume 52. Number 6. 775—781.
•             Nalle C. L. i in.,2011b. Nutritional Value Of White Lupins (Lupinus Albus) For Broilers: Apparent Metabolisable Energy, Apparent Ileal Amino Acid Digestibility And Production Performance. Animal. 6:4. 579–585.
•             Palander S. I in., 2005. Protein And Amino Acid Digestibility And Metabolizable Energy Value Of Pea (Pisum Sativum), Faba Bean (Vicia Faba) And Lupin (Lupinus Angustifolius) Seeds For Turkeys Of Different Age. Animal Feed Science And Technology. 127. 89-100.
•             Park J. H. I in., 2016. Effects Of Lupin Seed Supplementation On Egg Production Performance, And Qualitative Egg Traits In Laying Hens. Veterinarni Medicina. 61. (12). 701–709.
•             Pastuszewska B. (pod redakcją Jamroz D.). 2013. Nasiona roślin strączkowych (obecna nazwa botaniczna bobowate). Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Paszoznawstwo. Tom 3. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa. 216-232.
•             Rutkowski A. i in., 2015. Możliwości wykorzystania roślin strączkowych w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Wersja uzupełniona i poprawiona. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA.
•             Rutkowski A. i in., 2016. Effect Of Extrusion On Nutrients Digestibility, Metabolizable Energy And Nutritional Value Of Yellow Lupine Seeds For Broiler Chickens. Ann. Anim. Sci., Vol. 16, No. 4. 1059–1072.
•             Saini H. S. Knights E. J. 1984. Chemical Constitution Of Starch And Oligosaccharide Components Of 'Desi' And 'Kabuli' Chickpea (Cicer Arietinum) Seed Types. The Journal Of Agricultural And Food Chemistry. 32. 940-944.
•             Savage G.P. 1988. Antinutritive Facors In Pea. Pudoc: Wageningen. 342–350.
•             Selle P.H. Ravindran V. Bryden W.L. Scott T. 2006. Influence Of Dietary Phytate And Exogenous Phytase On Amino Acid Digestibility In Poultry. A Review. J. Poult. Sci. 43. 89–103.
•             Smulikowska S. i in., 2014. Feeding Broiler Chickens With Practical Diets Containing Lupin Seeds (L. Angustifolius Or L. Luteus): Effects Of Incorporation Level And Mannanase Supplementation On Growth Performance, Digesta Viscosity, Microbial Fermentation And Gut Morphology. Journal Of Animal And Feed Sciences. 23. 64–72.
•             Stasiak G. Mazur A. Koper P. Żebracki K. Skorupska A. 2016. Symbioza rizobiów z roślinami bobowatymi (Fabaceae). Post. Mikrobiol. 55.3. 289-299.
•             Stawiński S. 2013. Łubin: Białko z najsłabszych gleb. Strączkowe w mistrzowskiej uprawie. Wydanie I. Top Agar Polska. 22-26.
•             Suchý P. i in., 2010. Effect Of Replacing Soybean Meal With Lupin Seed-Based Meal In Chicken Diet On Performance, Carcass Value And Meat Quality. Acta Vet. Brno 79. 195-202.
•             Sujak A., Kotlarz A., Strobel W. (2006) Compositional and nutritional evaluation of several lupin seeds. Food Chem. 98, 711–719.
•             Withers N. J. Forde B. J. 1979. Effects of water stress on Lupinus albus. III. Response of seed yield and vegetative growth to water stress imposed during two or three growth stages. Journal of Agricultural Reaserach. 22. 463-474.
•             Dz. U. z 2017 r. poz. 453 oraz z 2018 r. poz. 650; Dz.U. 2018 poz. 2430
•             GUS. 2018. Zwierzęta gospodarskie w 2017 roku. Warszawa.

•             www.coboru.platura: 

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma