Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 5/2018
Spis treści
2.Jajo kurze – źródło przeciwciał, cz. I
Bożena Króliczewska, Jarosław Króliczewski
6.Czy jaja od kur różnych ras różnią się znacznie jakością?
Monika Wlaź, Sebastian Nowaczewski
10.Czy masa jaja wpływa na jego wartość wylęgową?
Błażej Nowak
12.Próbujmy działać z wyprzedzeniem
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
18.Informacja o łańcuchu żywnościowym (FCI) jako element informacji o produkcie
Michał Tracz, Agnieszka Jackowska-Tracz, Krzysztof Anusz
21.Lepszej jakości jaja, a nie tylko ich więcej
Susanne Kirwan, Mauro di Benetto, Łukasz Tyburski
24.Czy można zwiększyć udział pasz rzepakowych w mieszankach dla brojlerów?
Franciszek Brzóska
28.Stres cieplny u drobiu, cz. I
Agata Dankowiakowska
35.Raport z oceny właściwości antybakteryjnych preparatu Pulmomix Aero
Jarosław Wilczyński
37.Pasza sypka czy granulowana?
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
42.Rozkruszki w paszy i ich szkodliwość, cz. I
Stanisław Ignatowicz
46.Kurnik z betonu komórkowego – dobór materiałów
50.Wpływ temperatury na rozwój zarodków kurzych, cz. I
Adam Mirowski
54.Aktualne dane na temat epidemiologii, diagnostyki i immunoprofilaktyki TRT, cz. III
Marcin Śmiałek, Adam Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Katarzyna Bogusławska, Andrzej Koncicki
59.Pasożytnicze choroby gołębi, cz. II
Konstanty Romaniuk
62.Raport z zanieczyszczenia pasz i materiałów mikotoksynami
65.Co warto wiedzieć przed budową kurnika
Katarzyna Jankowska
68.Żywienie ma znaczenie – IV Konferencja DSM
70.Wykorzystanie zjawiska ewaporacji w efektywnym ochładzaniu powietrza w kurnikach
Przemysław Marek
76.Wytłoki z owoców i warzyw – zastosowanie w żywieniu drobiu
Dorota Szablicka, Marcin Różewicz, Krystyna Jakubowska
81.RODO -ostatni dzwonek!
Adam Kuźma
87.Jak zapewnić wysoką jakość jednodniowych piskląt?
88.Ozdobne blaszkodziobe: kaczki, cz. III
Marcin Różewicz
90.Dzikie mandarynki w Polsce - jak wzbogaciliśmy się o nowy gatunek, cz. I
Łukasz Wardecki, Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli
92.VI WWC
93.Czy rynek mięsa drobiowego w Europie podlega mechanizmom wolnej konkurencji?
Mariusz Szymyślik