Czy jaja od kur różnych ras różnią się znacznie jakością?


Monika Wlaź, Sebastian Nowaczewski


Na jakość jaj kurzych wpływa wiele czynników, w tym środowiskowe jak: światło, mikroklimat w kurniku i warunki zoohigieniczne, a także wiek niosek, ich stan fizjologiczny, itd. Przy zachowaniu jednakowych warunków środowiskowych, nadal obserwuje się jednak znaczne różnice w budowie i jakości jaj. Wynika to z istniejących czynników genetycznych takich jak typ użytkowy, rasa oraz specyficznych cech osobniczych ptaków (Calik i in. 2004, Czaja i Gornowicz 2005).
 
Literatura:
 
1.            Biesiada- Drzazga B., Janocha A. (2009): Wpływ pochodzenia i systemu utrzymania kur na jakość jaj spożywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3, (64), 67 – 74.
2.            Biesiada-Drzazga B., Banaszewska B., Wereszczyńska A., Olędzki Ł. (2016): Wpływ warunków przechowywania jaj na wybrane cechy jaj pochodzących od kur rasy zielononóżka kuropatwiana. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologie. Jakość 1(104): 79-87.
3.            Calik J. (2013): Zmiany cech jakościowych jaj pochodzących od kur nieśnych Żółtonóżka Kuropatwiana (Ż-33), w zależności od warunków ich przechowywania; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2, (87), 73 – 79.
4.            Calik J., Połtowicz K., Krawczyk J., Wężyk S. (2004): Zmiany cech jakości jaj z chowu klatkowego i ściółkowego podczas ich przechowywania w różnych warunkach Mat. 69. Zjazdu PTZ, Siedlce, 87 – 88.
5.            Czaja L., Gornowicz E. (2005): Kształtowanie się składu chemicznego jaj spożywczych w zależności od pochodzenia i wieku kur Mat. XVII Międzynarodowego Sympozjum Drobiarskiego, Kiekrz k. Poznania, 67 – 68.
6.            Gornowicz E., Węglarzy K., Szablewski T. (2013): Jakość skorupy jaj pozyskanych metodami ekologicznymi, Wiadomości Zootechniczne R. LI, 4: 19–30.
7.            Krawczyk J. (2017): Wpływ genotypu i wieku kur na jakość jaj kur Leghorn (rody G-99 i H-22) oraz Sussex (ród S-66); Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 2, 95 – 100.
8.            Nys Y. (2000): Dietary carotenoids and egg yolk coloration – a review. Arch. Geflügelk. 64, 2, 45 – 54.
9.            Rachwał A. (2006): Ocena cech wewnętrznych jaj. Hodowca Drobiu, 5, 12-16.
10.          Roberts J.R. (2004): Factors affecting egg internal quality and egg shell quality in laying hens. J. Poultry Sci., 41, 3, 161 – 177.
11.          Świerczewska E. (pod red.) (1993): Hodowla i użytkowanie drobiu. Wyd. SGGW, Warszawa.
12.          Świerczewska E., Siennicka A. (2000): Jajo konsumpcyjne – budowa i jakość. Polskie Drobiarstwo, 1, 19 – 22.

Wstecz

Partnerzy

Zakup czasopisma