Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 7/2022
Spis treści
3.30 lat minęło… reminiscencje drobiarskie
M. Pawlak
7.Aminy biogenne w mięsie drobiowym, cz. II [PIŚMIENNICTWO]
W. Wójcik, K. Damaziak, J. Riedel, O. Świder
10.Mykobakteriozy ptaków, cz. III
A. Ciszewski, Ł. Jarosz, A. Marek, Z. Grądzki
14.Rozważne stosowanie antybiotyków w zrównoważonej produkcji drobiarskiej
P. Szeleszczuk, B. Dolka, A. Żbikowski, G. Szafraniec,
M. Rogala-Hnatowska
22.Plusy i minusy różnicy czułości testów ELISA w kontekście monitoringu stanu zdrowia ptaków
M. Śmiałek, J. Kowalczyk, B. Tykałowski, T. Stenzel, D. Dziewulska,
A. Koncicki
26.Włókno detergentowe i włókno pokarmowe w paszach drobiowych
F. Brzóska
31.Ile żyta dla brojlerów? [CAŁY ARTYKUŁ]
M. Kopeć
32.Roślinne substancje biologicznie czynne w walce z zarazkami jelitowymi, cz. I
A. Mirowski
36.Analiza preferencji konsumenckich dotycząca zakupu i spożycia jaj gotowanych marynowanych, cz. II [PIŚMIENNICTWO]
I. Chwastowska-Siwiecka, A. Kurenda
40.Zmiany klimatu a przyszłość produkcji brojlerów
S. Wężyk, R. Gilewski
44.Nowoczesne utrzymanie drobiu
E. Herbut, P. Herbut
47.Wybrane elementy zarządzania/nadzoru nad fermą drobiu, cz. IX
W. Kozdruń
50. Anitox prezentuje Fortrol®, nową wysoce opłacalną mieszaninę kwasów organicznych [CAŁY ARTYKUŁ]
52.Badanie histopatologiczne w diagnostyce chorób drobiu
M. Gesek
58.W krajach UE trwa proces uwalniania kur niosek z klatek
A. Konarkowski
61.AGROBLAZ - technologia w produkcji drobiu [CAŁY ARTYKUŁ]
62.Selen w żywieniu drobiu a wyniki produkcyjne i jakość produktów
D. Bień, P. Ciborowska, J. Urban, U. Sikorska, P. Konieczka,
M. Michalczuk
66.Samowystarczalność energetyczna budynków inwentarskich cz. II
P. Marek
70.Wykrywanie gryzoni w budynkach inwentarskich i wokół nich
S. Ignatowicz
75.Planowane zmiany w kodeksie pracy w 2022 roku
R. Karbowska-Kuźma
78.Rynek Drobiu – stan i perspektywy
82.Informacje rynkowe
84.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
A. Konarkowski
88.Unijny handel zagraniczny w sektorze jaj w pierwszym kwartale 2022 roku
K. Gawrońska