Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 3/2019
Spis treści
2.Tworzywa sztuczne - dobrodziejstwo i przekleństwo
Maciej Pawlak
7.Dwa oblicza bakterii Enterococcus hirae – od komensala do patogena drobiu
Beata Dolka, Piotr Szeleszczuk
11.Jod w produkcji drobiarskiej
Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras
15.Olejki eteryczne w żywieniu drobiu
Agata Dankowiakowska
19.Co decyduje o zmianach w systemach utrzymania drobiu?, cz. II
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
23.Efektywne wykorzystanie energii w chowie drobiu – zalecenia BAT 8, cz. II
Przemysław Marek
28.Ukierunkowanie mikrobiomu na rozkład włókna – nowa strategia żywieniowa
Maciej Bochenek, Rob ten Doeschate, Tara York, Gilson Gomes
32.Stada rodzicielskie kur mięsnych
Henryka Grażyna Korytkowska
36.Cynk w formie nieorganicznej czy organicznej?
Adam Mirowski
40.Choroby układu mięśniowo-szkieletowego kurcząt brojlerów, cz. IV
Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
42.Nasza pasja - Twój sukces
44.Ważna bioasekuracja, która zapobiega, a nie leczy, cz. I
Katarzyna Jankowska
52.Jak i co widzą kury?
Eugeniusz Herbut
56.Uciążliwość odorowa ferm drobiu, cz. I
Andrzej Konarkowski
60.Genomowe uwarunkowania odporności kur na stres
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
64.Problemy lekarsko-weterynaryjne u drobiu wodnego, cz. IV
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj, Natalia Styś–Fijoł, Karolina Piekarska
68.Dobrostan kur w różnych systemach utrzymania – obserwacje własne
Joanna Kulikowska
70.Podatki po nowemu!
Adam Kuźma
73.Kolejna edycja Agro Days. Dni Hodowcy zakończona sukcesem!
74.Szósty zmysł kury?
Łukasz Wardecki, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli, Julia Maciocha
77.Squab – tuczone gołębie rzeźne to drób ekskluzywny, cz. I
Franciszek Brzóska
79.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
81.Wyniki polskiego eksportu jaj konsumpcyjnych w 2018 roku
Katarzyna Gawrońska