Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 4/2014
Spis treści
2.
Projekt badawczo-rozwojowy „OVOCURA” i jego potencjalne
znaczenie dla gospodarki
Tadeusz Trziszka, Halina Beń, Zbigniew Dobrzański
8.
Mieszanki o obniżonej zawartości wapnia i fosforu w żywieniu
indyków rzeźnych Hybrid Converter
David E. Laurin, Jan Jankowski, Krzysztof Kozłowski
12.
Wybrane aspekty dobrostanu drobiu
Janusz Ryszard Mroczek
18.
Wpływ selenu i jego źródła w żywieniu drobiu
Joanna Brzozowska
20.
Rola witamin z grupy B w intensywnej produkcji drobiarskiej
Katarzyna Bobusia, Andrzej Gaweł, Kamila Bobrek
26.
Efekty stosowania chitozanu jako dodatku paszowego w
żywieniu drobiu
Sylwester Świątkiewicz, Anna Arczewska-Włosek
31.
AMINOHen® - oprogramowanie do kalkulacji zapotrzebowania
na aminokwasy dla kur niosek
34.
Skąd pochodzi maślan sodu i jaką rolę odgrywa w profilaktyce
oraz leczeniu zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego
u drobiu?
Katarzyna Jankowska
38.
Granice reklamy w polskim prawie - aspekty przydatne w
praktyce
Katarzyna Nawrot
45.
Syndrom czarnych kości i witamina Hy•D® - zrozumienie
nawyków konsumenta i preferencji dotyczących
produktów drobiowych
48
Mączki zwierzęce w żywieniu drobiu - fakty i perspektywy
Marcin Hejdysz, Sebastian Kaczmarek, Andrzej Rutkowski
52.
Reklama produktu leczniczego, cz. I
Adam Kuźma
56.
Lojalni zyskują więcej
Łukasz Pączkowski
58.
Gallibacterium anatis - aktualny problem w chowie drobiu
Jarosław Wilczyński, Krzysztof Bourdo
64.
Rola metapneumowirusów w patologii drobiu
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj
68.
Jaja perlicze czyli arystokracja na stole
Lidia Lewko
70.
Gęsi - smakowita przygoda na łowiskach
Agnieszka Wnuk, Monika Łukasiewicz, Natalia Mroczek-Sosnowska, Anna Siennicka
76.
Współczesny hodowca drobiu w Brennej
78.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Barbara Ulatowska
82.
80-lecie prof. zw. dr hab. Stanisława Wężyka Doktora Honoris
Causa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
w Olsztynie
Eugeniusz Herbut
84.
Notowania