Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 10/2013
Spis treści
2.
Czy wielkość i kształt mają znaczenie?
Sebastian Nowaczewski
8.
Zapłodnienie - najważniejsza cecha linii męskiej, cz. III
Alina Rachwał
14.
Wymagania sanitarno-higieniczne dla drobiowego
mięsa odkostnionego mechanicznie
Mirosław Michalski
16.
Fitaza w żywieniu drobiu
Rob ten Doeschate, Maciej Bochenek
20.
Chów bażantów
ptaków
Henryka Grażyna Korytkowska
24.
Myślisz że grzybica nie dotyczy Twojej fermy? Sprawdź!
Albert Nakielski
26.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe w przewodzie
pokarmowym drobiu
Bożena Króliczewska
31.
Obserwacja zachowań drobiu wskaźnikiem dla producenta
Katarzyna Jankowska
36.
Kontrola warunków mikroklimatycznych w kurniku
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
40.
Dzikie ptactwo ze staropolskiego stołu
Agnieszka Wnuk, Natalia Mroczek-Sosnowska, Monika Łukasiewicz
44.
Dezinwazja - niedoceniany element w strategiach profilaktyki
kokcydiozy drobiu
Sylwia Doner, Piotr Szeleszczuk
50.
FWL-1 „Pasza-Woda-Światło” System do kontrolowanego
żywienia brojlera
Andrzej Zagórski
52.
Emisja gazów cieplarnianych przez drób
Zbigniew Podkówka, Bohuslav Cermak, Witold Podkówka
54
Enteropatie u drobiu
52.
Pecunia non olet (pieniądze nie śmierdzą) w starożytnym
Rzymie, a we współczesnej Europie fermy drobiu non olet
Adam Kuźma
59
Wielkie otwarcie pierwszej Fermy Referencyjnej De Heus
brojlera kurzego na Wielkopolsce
60.
Wspomnienie o Profesorze Jacku Kijowskim (1948-2013)
Jan Zabielski, Piotr Konieczny
62.
Proces pierzenia się drobiu
Elżbieta Szablewska, mgr inż. Bogusława Pyka
66.
XXV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA
68.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Barbara Ulatowska
72.
Notowania