Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2020
Spis treści
2.Walory smakowe i prozdrowotne gęsiny
Paulina Duma-Kocan, Elżbieta Tyksińska
6.Jaja spożywcze w walce z głodem? Czy zawsze?
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
10.Czy skorupy jaj to odpad?
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
14.Ograniczanie emisji szkodliwych substancji do atmosfery, cz. I
Przemysław Marek
18.Żywieniowe możliwości radzenia sobie z zarazkami jelitowymi, cz. II
Adam Mirowski
23.Peptydoglikany bakteryjne: Cichy złodziej wyników produkcyjnych
N.E. Ward, Aaron J. Cowieson
26.Żywienie kur niosek – zioła
Agata Dankowiakowska
30.Kury nioski potrzebują witamin. Proste, ale…, cz. I
Andrzej Konarkowski
34.Wybrane frakcje drożdży jako skuteczny sposób na zmniejszenie stosowania antybiotyków u drobiu
Łukasz Lewandowski
38.Żywienie kogutów i jego wpływ na płodność
Henryka Grażyna Korytkowska
41.Bioasekuracja elementem bezpiecznej produkcji drobiarskiej
Jakub Biesek, Mirosław Banaszak, Angelika Kożyczak
46.Znaczenie jakości wody w wielkotowarowej produkcji drobiarskiej, cz. II
Wojciech Kozdruń, Agnieszka Nawrocka
49.Zapotrzebowanie kurcząt brojlerów na histydynę potrzebną do produkcji białka i nie tylko
Behnam Saremi
52.Rzepak dla drobiu – jaki powinien być? Cz.I
Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
56.Rasy i odmiany indyków – historycznie i obecnie
Kostiantyn Vasiukov, Kamil Drabik, Anna Kłos, Damian Spustek, Justyna Batkowska
62.Probiotyki: nowoczesne rozwiązanie służące zapobieganiu kokcydiozie i martwiczemu zapaleniu jelit
66.O niektórych mechanizmach rządzących pianiem u samca kury domowej
Apolonia Maj, Monika Łukasiewicz
70.Immunosupresja w przebiegu zakażeń wirusem anemii zakaźnej kurcząt
Monika Olszewska-Tomczyk
75.Innowacyjna odchowalnia dla indyków kolejna realizacja firmy Indoor
79.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
80.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
81.Eksport mięsa drobiowego na utracone rynki krajów trzecich nie odbuduje się łatwo – RPA case study
Mariusz Szymyślik