Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 9/2020
Spis treści
2. Walory smakowe i prozdrowotne gęsiny
Paulina Duma-Kocan, Elżbieta Tyksińska
6. Jaja spożywcze w walce z głodem? Czy zawsze?
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
10. Czy skorupy jaj to odpad?
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
14. Ograniczanie emisji szkodliwych substancji do atmosfery, cz. I
Przemysław Marek
18. Żywieniowe możliwości radzenia sobie z zarazkami jelitowymi, cz. II
Adam Mirowski
23. Peptydoglikany bakteryjne: Cichy złodziej wyników produkcyjnych
N.E. Ward, Aaron J. Cowieson
26. Żywienie kur niosek – zioła
Agata Dankowiakowska
30. Kury nioski potrzebują witamin. Proste, ale…, cz. I
Andrzej Konarkowski
34. Wybrane frakcje drożdży jako skuteczny sposób na zmniejszenie stosowania antybiotyków u drobiu
Łukasz Lewandowski
38. Żywienie kogutów i jego wpływ na płodność
Henryka Grażyna Korytkowska
41. Bioasekuracja elementem bezpiecznej produkcji drobiarskiej
Jakub Biesek, Mirosław Banaszak, Angelika Kożyczak
46. Znaczenie jakości wody w wielkotowarowej produkcji drobiarskiej, cz. II
Wojciech Kozdruń, Agnieszka Nawrocka
49. Zapotrzebowanie kurcząt brojlerów na histydynę potrzebną do produkcji białka i nie tylko
Behnam Saremi
52. Rzepak dla drobiu – jaki powinien być? Cz.I
Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
56. Rasy i odmiany indyków – historycznie i obecnie
Kostiantyn Vasiukov, Kamil Drabik, Anna Kłos, Damian Spustek, Justyna Batkowska
62. Probiotyki: nowoczesne rozwiązanie służące zapobieganiu kokcydiozie i martwiczemu zapaleniu jelit
66. O niektórych mechanizmach rządzących pianiem u samca kury domowej
Apolonia Maj, Monika Łukasiewicz
70. Immunosupresja w przebiegu zakażeń wirusem anemii zakaźnej kurcząt
Monika Olszewska-Tomczyk
75. Innowacyjna odchowalnia dla indyków kolejna realizacja firmy Indoor
79. Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
80. Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
81. Eksport mięsa drobiowego na utracone rynki krajów trzecich nie odbuduje się łatwo – RPA case study
Mariusz Szymyślik