Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 5/2020
Spis treści
2.Konsumpcja jaj w Polsce w latach 2016-2019
Krystyna Świetlik
8.Niechłodnicze metody przechowalnictwa jaj konsumpcyjnych, cz. I
Kamil Drabik, Justyna Batkowska, Jakub Chalimoniuk
12.Stres cieplny – zapobieganie przez odpowiedni dobór rozwiązań technicznych w budynkach inwentarskich
Przemysław Marek
16.Znaczenie mikroflory przewodu pokarmowego dla organizmu, cz. I
Adam Mirowski
20.Zastosowanie wielopoziomowych wolier w bezklatkowej produkcji jaj
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
24.Dodanie L-metioniny powoduje ogromne oszczędności w kosztach produkcji paszy
Behnam Saremi
28.Ściółka jako ważny element środowiska w utrzymaniu drobiu
Agata Dankowiakowska
31.Wykorzystanie ziarna żyta jako źródła składników pokarmowych w żywieniu drobiu, cz. II
Sylwester Świątkiewicz, Anna Arczewska-Włosek
34.Walka z ptasią grypą w obiektach drobiarskich wymaga wielokierunkowych badań
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
38.Rekomendacje KE dotyczące bezpieczeństwa żywności w aspekcie występowania wirusa COVID-19
Mirosław Michalski
41.Probiotyki – narzędzie do optymalizacji kosztów produkcji
Maciej Bochenek
44.Upadłość konsumencka – nowe korzystne zmiany
Adam Kuźma
48.„Zmęczenie” budynków dla drobiu
Eugeniusz Herbut, Piotr Herbut
52.Bobowate grubonasienne w żywieniu drobiu
Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras
56.Kontenerowe mieszalnie pasz – droga do niezależności
Jacek Ignaczak
58.Genetyka drobiu w objęciach korporacji
Franciszek Brzóska
62.Produkcja kapłonów w oparciu o rodzime lub lokalnie zaadaptowane rasy kur
Jolanta Calik
66.Świadomość konsumentów dotycząca zakupu mięsa drobiowego
Monika Michalczuk, Ines Belkhodja, Anna Siennicka
68.Drobiarstwo w Polsce i na świecie
Andrzej Konarkowski
72.Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
73.Kondycja polskiego eksportu przetworów z jaj w 2019 roku
Katarzyna Gawrońska