Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 10/2019
Spis treści
2.Konsumpcja mięsa i wędlin drobiowych w Polsce w 2018 roku, cz. I
Krystyna Świetlik
6.Funkcjonalność żołądka mięśniowego u ptaków, cz.I
Bartosz Kierończyk, Zuzanna Mikołajczak, Mateusz Rawski, Damian Józefiak
10.Alternatywne źródła białka – europejska soja
Zuzanna Wiśniewska, Marta Kubiś, Sebastian Kaczmarek
14.Jajo dziś i jutro
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
18.Jakość i wartość odżywcza mięsa gęsiego, cz. II
Ewa Burczyk, Jacek Kondratowicz, Sylwia Nowakowska
22.Grzyby jako czynniki ryzyka w produkcji drobiarskiej
Joanna Żebrowska, Dorota Witkowska
27.Zwalczanie gryzoni w fermach drobiarskich, cz. I
Stanisław Ignatowicz
30.Znaczenie CO2 winkubacji komercyjnej
Roger Banwell
32.Dobrostan w żywieniu kurcząt brojlerów
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
37.Wpływ probiotyków na przewód pokarmowy, cz. I
Adam Mirowski
42.Właściwa mikroflora przewodu pokarmowego drobiu
Agata Dankowiakowska
46.Ściółka w chowie drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
50.Bezpieczne i efektywne magazynowanie paszy
Przemysław Marek
55.Peptydoglikany poprawiające wykorzystanie paszy
Rual Lopez-Ulibarri
58.Fizjoterapia w medycynie ptaków
Agnieszka Wnuk-Gnich, Joanna Kołodziejska-Lesisz
62. Dzwonek alarmowy - nowe zagrożenia zoonotyczne
za strony wirusów
Elżbieta Samorek-Salamonowicz
69.Reforma kodeksu postępowania cywilnego – jakie zmiany czekają konsumentów?
Adam Kuźma
72.LXX Kongres Europejskiej Federacji Zootechnicznej
Katarzyna Stadnicka, Tomasz Szwaczkowski
74.XXXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie
75.„Nauka Praktyce – Praktyka Nauce”
Marek Bednarczyk
78.Pasożytnictwo lęgowe u ptaków na przykładzie wybranych gatunków, cz. V
Zuzanna Kiełek, Monika Łukasiewicz, Fatima Hayatli, Julia Maciocha, Łukasz Wardecki
81.Raport KIPDiP: produkcja jaj konsumpcyjnych w Polsce 2018 rok
Katarzyna Gawrońska