Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 2/2019
Spis treści
2.Charakterystyka właściwości fizycznych jaj kaczych
Lidia Lewko, Ewa Gornowicz
8.Co decyduje o zmianach w systemach utrzymania drobiu?, cz. I
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
14.Efektywne wykorzystanie energii w chowie drobiu – zalecenia BAT 8, cz. I
Przemysław Marek
18.Ile tłuszczu w dawkach pokarmowych dla drobiu? Cz. III
Adam Mirowski
21.BIOMIN przedstawił najnowszą innowacje w dziedzinie produktów fitogenicznych, Digestarom®DC
22.Ferma drobiu z betonu komórkowego
26.Znaczenie Aviadenowirusów w patologii indyków
Marcin Śmiałek, Michał Gesek, Bartłomiej Tykałowski, Joanna Welenc, Nina Milewska,
Andrzej Koncicki
30.Enterococcus cecorum - patogen drobiu i komensal
Zdzisław Gliński
33.Kwas askorbinowy w dawce pokarmowej drobiu
Mariusz Pietras, Tadeusz Barowicz
36.Nasza pasja - Twój zysk
38.Genetyczne podstawy pterofagii a dobrostan kur
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
42.Wybór odpowiedniej paszy dla kur rzeźnych – sypka, kruszonka czy granulat?
Joanna Kulikowska
46.Efektywność stosowania olejów roślinnych w żywieniu drobiu
Karol Kaszperuk
49.Co wpływa na jakość piskląt jednodniowych?
Henryka Grażyna Korytkowska
53.Problemy lekarsko-weterynaryjne u drobiu wodnego, cz. III
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj, Natalia Styś–Fijoł, Karolina Piekarska
57.Choroby układu mięśniowo-szkieletowego kurcząt brojlerów, cz. III
Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
60.KRD–IG określiła główne wyzwania polskiej branży drobiarskiej w 2019 roku
62.Czy historia zawróciła kołem?
Franciszek Brzóska
66.Ozdobne blaszkodziobe: Gęsi ras udomowionych, cz. VIII
Marcin Różewicz
67.Prof. zw. dr hab. dr hc. Stanisław Wężyk – minęło już 85 lat
Eugeniusz Herbut
69.Skala inwestycji w alternatywne systemy chowu kur niosek w Polsce
Katarzyna Gawrońska