Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 2/2019
Spis treści
2. Charakterystyka właściwości fizycznych jaj kaczych
Lidia Lewko, Ewa Gornowicz
8. Co decyduje o zmianach w systemach utrzymania drobiu?, cz. I
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
14. Efektywne wykorzystanie energii w chowie drobiu – zalecenia BAT 8, cz. I
Przemysław Marek
18. Ile tłuszczu w dawkach pokarmowych dla drobiu? Cz. III
Adam Mirowski
21. BIOMIN przedstawił najnowszą innowacje w dziedzinie produktów fitogenicznych, Digestarom®DC
22. Ferma drobiu z betonu komórkowego
26. Znaczenie Aviadenowirusów w patologii indyków
Marcin Śmiałek, Michał Gesek, Bartłomiej Tykałowski, Joanna Welenc, Nina Milewska,
Andrzej Koncicki
30. Enterococcus cecorum - patogen drobiu i komensal
Zdzisław Gliński
33. Kwas askorbinowy w dawce pokarmowej drobiu
Mariusz Pietras, Tadeusz Barowicz
36. Nasza pasja - Twój zysk
38. Genetyczne podstawy pterofagii a dobrostan kur
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
42. Wybór odpowiedniej paszy dla kur rzeźnych – sypka, kruszonka czy granulat?
Joanna Kulikowska
46. Efektywność stosowania olejów roślinnych w żywieniu
drobiu
Karol Kaszperuk
49. Co wpływa na jakość piskląt jednodniowych?
Henryka Grażyna Korytkowska
53. Problemy lekarsko-weterynaryjne u drobiu wodnego, cz. III
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj, Natalia Styś–Fijoł, Karolina Piekarska
57. Choroby układu mięśniowo-szkieletowego kurcząt brojlerów, cz. III
Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
60. KRD–IG określiła główne wyzwania polskiej branży drobiarskiej w 2019 roku
62. Czy historia zawróciła kołem?
Franciszek Brzóska
66. Ozdobne blaszkodziobe: Gęsi ras udomowionych, cz. VIII
Marcin Różewicz
67. Prof. zw. dr hab. dr hc. Stanisław Wężyk – minęło już 85 lat
Eugeniusz Herbut
69. Skala inwestycji w alternatywne systemy chowu kur niosek w Polsce
Katarzyna Gawrońska