Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 1/2019
Spis treści
2. Czystość jaj spożywczych
Joanna Sobczak, Tadeusz Waligóra
8. Drób wodny – mikroflora jelitowa a probiotyki
Elżbieta Pietrzak, Anna Sławińska
12. FPD – problem producenta kurcząt rzeźnych, cz. II
Monika Michalczuk, Katarzyna Maria Jędrzejewska, Brygida Kruzińska, Aleksandra Kalińska,
Anna Siennicka
14. Ile tłuszczu w dawkach pokarmowych dla drobiu? Cz. II
Adam Mirowski
18. Jakość żywca dostarczanego do uboju
Katarzyna Jankowska
22. Czy wczesne karmienie jest porządane? Czas jest wszystkim
Roger Banwell
25. Choroby układu mięśniowo-szkieletowego kurcząt brojlerów, cz. II
Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
28. Jakie czynniki mogą wpływać na nierównomierny wzrost kurcząt?
Henryka Grażyna Korytkowska
32. Techniczne metody zwalczania bakterii Salmonella z powierzchni skorup jaj
Przemysław Marek
36. Hydroksy analog metioniny (HMTBa): kluczowy czynnik efektywnej produkcji drobiu
Stanisław Budnik
39. Wykorzystanie odchodów ptasich
Agata Dankowiakowska
44. Wiszące wole u kury rasy zielononóżka kuropatwiana – opis przypadku
Maciej Kucharski
49. Muszle morskie - produkt naturalny o szerokim „spektrum” żywieniowym
50. Najczęściej spotykane choroby kur niosek
Joanna Kulikowska
55. Problemy lekarsko-weterynaryjne u drobiu wodnego, cz. II
Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj, Natalia Styś–Fijoł, Karolina Piekarska
60. Badania fitogenicznych dodatków paszowych BIOMIN 2018 r.
65. Upadłość konsumencka – nowe szanse na oddłużenie
Adam Kuźma
68. Różnorodność upierzenia u ptaków domowych, cz. IV
Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz, Agnieszka Wnuk-Gnich, Łukasz Wardecki,
Patrycja Florczuk-Kołomyja
71. Walki kogutów w świetle historii i prawa
Franciszek Brzóska
74. Jakość i bezpieczeństwo produktów sektora drobiarskiego i paszowego w prawie UE
Elżbieta Anders
75. Reasumpcja
78. Ozdobne blaszkodziobe: kaczki i gęsi ras udomowinych, cz. VII
Marcin Różewicz
81. Prognozy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz na 2019 rok dla rynku hurtowego jaj
Katarzyna Gawrońska