Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 10/2018
Spis treści
2. Konsumpcja mięsa drobiowego w wybranych regionach i krajach świata, cz. II
Krystyna Świetlik
6. Fizjologia tkanki mięśniowej ptaków – wybrane aspekty
Bożena Króliczewska
11. Kanibalizm (nawyk u drobiu)
Katarzyna Jankowska
14. Aerojonizacja w pomieszczeniach dla drobiu
Eugeniusz Herbut, Ewa Sosnówka-Czajka, Iwona Skomorucha
18. Płynna betaina w żywieniu drobiu
Maciej Bochenek, Bastian Hildebrand
22. Przypadek kliniczny IBD jako konsekwencja złego szczepienia w ZWD
Marcin Śmiałek, Adam Śmiałek, Paweł Hefta, Andrzej Koncicki
28. Niektóre parametry techniczne urządzeń do usuwania odchodów, cz. I
Tadeusz Waligóra, Joanna Sobczak
32. Wykorzystanie wydajności kur hodowlanych zgodnie z wymaganiami producentów
Stanisław Budnik
36. Spożycie jaj a zdrowie konsumentów
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
39. Drożdże w dawkach pokarmowych dla drobiu
Bartosz Wójcik, Tadeusz Barowicz
43. Pterofagia w chowie wolnowybiegowym i ekologicznym kur, cz. II
Joanna Rosenberger
48. Negatywne skutki substancji odorotwórczych emitowanych z ferm drobiu
Henryka Grażyna Korytkowska
52. Lepsza strawność paszy to wyższa opłacalność produkcji
Jarosław Iwaniuk
54. Wymienniki ciepła – oszczędność energii i poprawa mikroklimatu w kurnikach
Przemysław Marek
60. Wpływ żywienia na układ kostny, cz. III
Adam Mirowski
64. Ograniczenie wystąpienia kolibakteriozy u indyków z opornością na enrofloksacynę
Antonina Tacconi, Anita Starczewska
68. Hodowla drobiu we Włoszech
Antonella Lomastroa, Tomasz Szwaczkowski
72. Współzależność białkowa między mikro- i makroorganizmem, cz. III
Magdalena Gajęcka, Łukasz Zielonka, Maciej Gajęcki
75. Bezpieczeństwo żywnościowe produktów tradycyjnych i regionalnych, cz. II
Mirosław Michalski
78. Doświadczenie uczy
80. Ozdobne blaszkodziobe: kaczki, cz. VI
Marcin Różewicz
84. Różnorodność upierzenia u ptaków domowych, cz. I
Arkadiusz Matuszewski, Monika Łukasiewicz, Agnieszka Wnuk -Gnich, Łukasz Wardecki,
Patrycja Florczuk-Kołomyja
86. Drugie życie przedsiębiorstwa – o zarządzie sukcesyjnym
Adam Kuźma
89. Polski handel zagraniczny mięsem drobiowym w pierwszym półroczu 2018 roku
Mariusz Szymyślik