Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 3/2018
Spis treści
2. Aktualne dane na temat epidemiologii, diagnostyki i immunoprofilaktyki TRT, cz. I
Marcin Śmiałek, Adam Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Katarzyna Bogusławska, Andrzej Koncicki
8. Świeże powietrze w kurniku
Anna Wilkanowska
13. Kukurydza w żywieniu drobiu
Joanna Brzozowska
17. Wartość pokarmowa pasz rzepakowych dla brojlerów
Franciszek Brzóska
22. Ciepły i ekonomiczny w budowie – sposób na kurnik bez docieplenia
26. Ile włókna w dawkach pokarmowych dla drobiu? Cz. II
Adam Mirowski
30. Wykorzystanie promieniowania podczerwonego do ogrzewania brojlerni
Przemysław Marek
34. Pleśniakowiec lśniący – wektor wielu chorób w chowie kurcząt brojlerów, cz. I
Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz
38. Przemysłowa analiza obrazu CSB-Vision „okiem” Państwa fabryki
Adam Steć, Arkadiusz Krzywiński
40. Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie
Michał Majewski
46. Poziom akumulacji arsenu w surowcach drobiarskich
Katarzyna Pietrzkiewicz, Gabriel Maliszewski, Elżbieta Bombik
50. Walcz z gryzoniami w kurniku, cz. I
Marek Pieszka, Tadeusz Barowicz
54. Anatomiczne i fizjologiczne podstawy żywienia indyków
Henryka Grażyna Korytkowska
60. Skrzynki i kosze do transportu drobiu
Katarzyna Jankowska
64. Kormoran - gatunek konfliktowy w Polsce
Małgorzata Wiewióra, Monika Łukasiewicz
70. Docent dr hab. Tadeusz Grabowski – wspomnienie
72. Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem, cz. I
Patrycja Amrozińska-Kasiak
75. Zakończenie Karnawału w Kołobrzegu
76. Skorupa jaja kurzego - cenne źródło wapnia
Agata Dankowiakowska
80. Ozdobne blaszkodziobe: kaczki, cz. I
Marcin Różewicz
82. Kochanie, będziemy mieć jajko! Cz. II
Magda Podbylska
84. Jakość i bezpieczeństwo produktów w prawie UE
Elżbieta Anders
85. Czy i jak zmienia się produkcja na wolnym wybiegu w Europie?
Katarzyna Gawrońska