Czasopismo "Polskie Drobiarstwo" - 7/2017
Spis treści
3. Radość z udanych 25 lat inspiracją na kolejne ćwierć wieku!
Maciej Pawlak
8. Profilaktyka kokcydiozy drobiu: zastosowanie naturalnych metod żywieniowych
Anna Arczewska-Włosek, Sylwester Świątkiewicz
18. Projekt ustawy o znakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów
genetycznie zmodyfikowanych oraz o zmianie niektórych innych ustaw
Franciszek Brzóska
24. Szczepionka autogeniczna, czyli jak wyhodować zdrowe stado?
26. Szczegółowe wymagania techniczno-sanitarne dla zakładów drobiarskich, cz. I
Mirosław Michalski
32. Biotix - innowacyjna i efektywna mieszanina stabilizowanych i standaryzowanych fitoncydów BioPoint
Agata Andrzejewska-Zasiadczyk
34. Żywieniowe możliwości modulowania rozwoju ptaków w okresie zarodkowym, cz. I.
Adam Mirowski
38. Przebieg rozwoju zarodkowego gołębia domowego (Columba livia), cz. I
Renata Tomza, Marcin W. Lis
46. Strefa komfortu i dyskomfortu cieplnego (stres cieplny) w cyklu produkcyjnym drobiu
Katarzyna Jankowska
53. Zakażenia Salmonella Gallinarum Pullorum - problem aktualny czy archiwalny?
Piotr Florczyk, Ewa Fidos
56. Pobieranie próbek pasz do badań laboratoryjnych - aspekty prawne i normalizacyjne, cz. I
Krzysztof Kwiatek, Zbigniew Osiński
62. Kury nie znoszą jaj! Dlaczego?
Andrzej Konarkowski
66. Powodzenie w chowie drobiu... Bioasekuracja probiotykami
Sławomir Gacka
70. Jak oszczędzać energię elektryczną w kurniku? cz. II
Przemysław Marek
74. Czy szczepienie indyków przeciwko chorobie Mareka jest uzasadnione?
Marcin Śmiałek, Joanna Kowalczyk, Adam Śmiałek, Andrzej Koncicki
80. Powiedz STOP antybiotykooporności!
Joanna Kanikuła
82. Czynniki wpływające na przebieg subklinicznej mikotoksykozy sporyszowej u brojlerów
Magda Gajęcka, Łukasz Zielonka, Maciej Gajęcki
89. Firma BODEX ze Szczercowa od 25 lat jest producentem naczep i przyczep
Radosław Kardacki
90. Czynniki wpływające na czas trwania klucia oraz jakość jednodniowych piskląt brojlerów
Błażej Nowak
94. XXI Sympozjum Drobiarskie ZAKOPANE 2017
96. Najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne w mięsie drobiowym...
Agnieszka Jackowska-Tracz, Michał Tracz, Krzysztof Anusz
100. Konsumpcja mięsa i wędlin drobiowych w Polsce w 2016 roku na tle ekonomicznych uwarunkowań
Krystyna Świetlik
106. Zasady wykonywania zawodu lekarza weterynarii
Patrycja Amrozińska-Kasiak
109. 25-lecie Trouw Nutrition Polska
110. Wybrane najnowsze przepisy prawne Unii Europejskiej
Elżbieta Anders
112. Hałas w kurniku
Henryka Grażyna Korytkowska
117. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
121. Obwieszczenia